Saturday, 22 October 2016

20th Anniversary and Bangkok


Assalamualaikum ( tak jawab dosa :D)

If you think I celebrated Anniversary in Bangkok ... you  are wrong :)

Yes... yang ke 20 kot... mesti rasa nak mark with a romantic getaway ...only berdua with him gitew, but being me.. rasa bersalah nak tinggal yang berlima tu membuat cita-cita tertangguh-tangguh...dan akhirnya kecundang :( . Agaknya ada hikmahnya sebab kena pergi yearly brainstorming pulak ke Bangkok 2 days after the date... bila dapat tahu kena pergi Bangkok, konon berangan nak pergi earlier with him untuk celebrate... but then again tak buat anything, until one by one bad news appeared and we thought better sambut kat negara tercinta aja, dekat dengan keluarga.

So with a drastic change of plan... kepala ligatlah berputar... macamana nak mark anniversary nih... begitu kah atau begini? semua macam tak sesuai...last-last saya tak buat apa-apa pun :p ...hahaha. 




Somehow Mr H sent me 20 red roses ...ordinary yet masih membuat hati berbunga-bunga.


And after office, we rushed here to have a quick and very early dinner. It was obviously not a romantic candlelight dinner. 


Just a dinner that we could not afford to have everyday. Something to remember.


Very expensive piece of meat...Mr H enjoyed it very much... Me? I am a kampung girl who preferred daging goreng dengan bawang, makan dengan nasi putih dan sambal belacan :D.



Okaylah sebelum semua orang meluat baca cerita cinta... mari kita sambung dengan cerita Bangkok hehehe. Flight kami tengahari pukul 12, so kami gerak dari KL Sentral naik ERL. Breakfast ala kadar sebab nanti atas flight makan lagi. Flight mengambil masa lebih kurang 2 jam, jadi kami sampai dalam pukul dua petang, tetapi waktu di Bangkok kena tolak 1 jam, jadilah pukul 1 tengahari waktu ketibaan.


Atas kapal terbang kami dihidang nasi, so sangatlah kekenyangan. Tapi bila dioffer ice cream, perut yang kenyang itu tetiba ada ruang pulak :D...pelik bin ajaib!


Besar airport Suvarnabhumi Bangkok ni ...letih kaki bejalan nak ambik beg. Dah lah kaki gigil sebab had a rough landing. Bila Kapal terbang tu berhenti je memang rasa lega sangat. 
  

Selepas settle ambik beg dan berkumpul, kami pun naiklah bas untuk ke hotel di tengah bandar Bangkok. Dilayani seorang pemandu pelancong Thai yang fasih berbahasa Indonesia... confuse kejap...ini kat Bangkok ke kat Jakarta ni. 

Dari Airport ke Novotel Hotel lebih kurang dalam 27.3km, akan mengambil masa sepatutnya setengah jam tetapi bumi Bangkok ni masyaAllah jemnya ya amat... dah nampak bangunannya tapi berjam nak sampai. Dalam hati berdebar-debar, maklumlah zohor pun belum tapi waktu asar pun dah nak habis. Waktu solat sama macam kat Malaysia, tetapi sebab kita tolak satu jam, semua waktu macam awal sejam.

Bayangkan dalam bas dekat 3 jam... puaslah ambik gambar itu ini... tak juga sampai-sampai. Nasib baik pemandu bas kami seorang pelipurlara. Dia bercerita bagaimana kerajaan Ayutthaya diserang dan dibakar oleh Burma. Kerajaan Ayutthaya sebenarnya ditolong oleh raja-raja melayu yang mungkin datang dari Tanah Melayu. Setelah menewaskan Burma, raja-raja melayu tersebut menyusuri sungai yang bengkang bengkok dan setelah hari siang, mereka pun berlabuh dan membuat kota baru di situ. Menurut beliau lagi, nama Bangkok berasal dari perkataan melayu bengkok dan Siam dari siang sempena kejadian penempatan baru tersebut. Wallahualam ... sebagai bukti beliau menunjuk kepada kami beberapa buah rumah melayu berbumbung minangkabau yang ada di sepanjang jalan. 


Alhamdulillah sampai juga ke Novotel. lokasi yang strategik sebab berada di tengah-tengah Kota Bangkok, malah hotel ini bersambung dengan pusat membeli belah Platinum Pratunam. Sebaik sampai lobi, nampak area hi-tea yang sangatlah menarik ....ingatkan boleh makan semua....



rupanya dapat welcome drinks aje,,, jadilah sebab haus sangat, dalam bas 3 jam tak dak air. 


Masuk bilik, time ngam-ngam jer untuk jamak takhir.


Novotel memang terkenal dengan bilik air seksi... lalukah nak mandi?


Don't worry, tekan punat, keluarlah blind... boleh mandi dengan aman. This time, my bff pun join the program so I was super happy. Ada bff di sisi tak delah homesick sangat hehehe ;p


Sebaik saje selesai solat, terus kami keluar jalan-jalan cari makan... serius, saya lapar sangat dah waktu tu. Kami menyeberangi flyover dan berjalan menyusuri Pratunam night market menuju ke arah Baiyoke hotel untuk ke restoran halal Al-Sana,


Banyak menu sedap-sedap di restoran ni... tapi paling tak boleh lupa ...itu chicken tandoori... ehh roti nan lah... memang terbaik yang pernah saya makan.


Roti nan saje mana cukup kannn? Bila selesai dinner, barulah sel-sel otakku bersambung semula eheheh.


Masa makan owner resturant duk promote kedai jahit dia ni, so kami pun singgahlah... boleh buat suit RM300-400 dan siap dalam 24jam. 


Dari kedai berjalan balik ke hotel... naik flyover lagi...rupanya ada zebra cross kat depan sikit... tak payah nak mendaki anak tangga ke seberang jalan ;)


Di tepi-tepi jalan ada tuk-tuk tunggu customers... teringin nak nail, tapi kami tak berkesempatan nak merasa naik tuk-tuk sebab schedule agak pack.


Kalau tak nak seberang jalan, boleh cuba satu food truck kebab halal parking di tepi hotel jer.


Inilah entrance Novotel... lobinya di tingkat 6 sebenarnya.  First day always... I have a pen ....I have a nut.. PENAT...nak tidurrr.


The next day, we had our vegetarian breakfast at level 6... nasi dengan sayur....errrr


I would rather have cereals...:D


The breakfast spread was really big and awesome...if only we can eat everythinglah kan.


So tak boleh nak makan banyak,  sudahnya duk posing jer sana sini...kehkehkeh... ada geng posing ...sakanlah ye.. This sis is really awet muda... at the age of 50, she is really fit and pretty. 


Sementara tunggu meeting start, kita posing lagi... style sembang reflection gitew... okay guys, that's all for now, nanti kita sambung cerita Bangkok seterusnya ya...insyaAllah.

Nota kaki: Daneen said tqvm Aunty sVs for the birthday wish...muahhh sikit...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...