Monday, 27 August 2012

Home Sweet Home

This Raya balik kg alhamdulillah the traffic was not that bad.... so we managed to visit few friends...ada yang dah tak jumpa more than 20 years..kawan sekolah rendah... kawan sek menengah... kawan universiti.

However.... it was a tiring raya... a new experience of cooking alone in MIL's kitchen .... not really cheerful... more of responsibility .... terasa dah tua pulak... MIL, Mr H and kids were not well... so kena gagah jugakla... siapkan juadah raya... kang pegi sembahyang raya perut kosong pulak anak-beranak..

Sekali fikir... orang KL dah jadi macam tuan rumah pulak... sampai bila tetamu dah sampai... wangi-wangi... cantik-cantik..... kita sorang for sure busyuk... tapi tetap chomels ( ni yang buat Dhia selalu menyampah sebab mama dia suka nak perasan... hehehe).

Bila semua dah ke surau... berperang pulak dengan hero kecik yang buat perangai tak mau mandi... habis kuderat rasanya wrestling buka baju dia... dah settle mandi... berwrestling pulak nak pakaikan baju melayu kat dia....

Bila orang dah balik dari surau barulah mak budak boleh mandi.. and tempek bedak kat muka....

Apa pun rasa bahagia kerana dapat siapkan kemas rumah, tukar langsir, masak, iron baju... sambil mulut teriak-teriak bagi arahan kat anak-anak mana yang dapat dibantu.... kalau selalunya buat kerja ramai-ramai dengan ipar duai... lebih seronok dari penat... tahun ni pulak kena buat-buat seronok... untuk bangkitkan mood raya...

Bila kenangkan ibubapa yang makin berusia... mereka tetap gagahkan diri bersiap untuk beraya demi bahagiakan anak-anak.. terasa sayu... kakak dan abang yang dah punya anak-anak besar... lain pulak situasi mereka... suasana raya dah lain sekarang... tugas kita untuk sempurnakan dan meriahkan...

Agaknya kita pun dah lain tanpa kita sedar... sebab dah tak sabar nak balik KL... dah rindu rumah sendiri...



Ikan talam masak kari
Salam Aidilfitri
Masak lemak ikan patin
Maaf zahir batin...




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...