Monday, 8 October 2012

Gotong Royong

Betullah tajuk tu... bukan gotong royong kat sekolah tapi kat rumah... Ayra yang request....

Dia faham ke ape itu gotong royong... pasal dia excited sangat-sangat bila saya kata ok.... ( saya yang patut excited pasal.... yelah gotong royong... penat sama di kongsi)...

Tapi Ayra memang macam tu... masa lahir... orang lain nangis... dia senyum dulu, baru nangis... putih bersih masa lahir macam sudah dimandikan....berapa kali saya tanya dah dimandikan ke baby ni?... katanya belum...

Ayra yang sweet tak banyak kerenah... tak banyak cakap... banyak berfikir... cakap bila perlu sahaja.. bila dia masuk tadika... dapat nombor satu... kakaknya Dhia tak percaya sampai sudah... macam mana budak pendiam tak petah berpidato(menjawab) macam dia boleh dapat nombor satu.... satu hari Dhia dok geleng-geleng kepala dia jerr... Dhia pun masa tadika ( kenapa masa tadika jerr?) dapat nombor satu jugak... tapi itu memang sudah dapat diramalkan.

Ayra yang tidak suka meminta... bila saya belikan dia baju .... dia cakap mama tak payah beli... dia dah ada banyak baju sebab ambil baju kak Dhia yang dah kecik... kalau dia minta apa-apa.... mungkin sebenarnya orang lain yang hendak barang tu... tapi mempolitikkkan Ayra...

Ayra yang selalu redha... suatu hari dia terkena air panas... sebab nak buat susu sendiri ( oppps... minum susu lagi tau... ) lepas tu kulit dia melecur.. jadi warna pink... nampak macam ngeri juga... tapi dia pujuk saya pulak... dia cakap ... dia rasa jari dia lebih cantik sekarang sebab warna pink....Ayra...Ayra...mama harap Ayra sweet sampai bila-bila... jangan bila besar Ayra berubah pulak...

ade yang memerhati....
Kalau nak gotong royong biarlah gempak sikit.... Mr H lepas subuh sambung tidur... qada tidur weekdays masa weekend... saya biar jer dia ... pasal kita orang ade plan... nak gotong royong cat dinding pakai cat balance yang Mr. H nak buat spare. Mr H tu kan Mr perfectionist... memang lambat lah nak tunggu dia buat apa...saya pulak kurang sabar ... nak cepat aje... cat tak cukup pun bantai cat juga...

Bila dah siap... Mr H nak marah pun... nasi dah jadi buburlah kan... hehehe... ala I nakal sikit jerrr... takpe lah kan...

Lepas habis cat... reward budak-budak mandi kolam palstik tu... sambil suap makan mihun goreng... berselera semua... penat dan lapar agaknya... hehehe

Sudah mandi sambung balik gotong royong....


the makeover...Ila tells all... hehehe
Eh macam cukup jer cat tu.... hehehe... sebenarnya dinding yang tak cat tu ...I cover dengan lemari tu... hehehe... pecah rahsia...

Budak -buadak pun sambung balik kerja kat bilik mereka...

Saya nak masuk tapi kunci...

Ewah... ade label tu....
 

Betul ke mengemas tu... kerr main?


2 comments:

  1. so sweet sgt tgk kekecik dah pandai tolong ngecat rumah,, tp samerlah kita,,, bial bab buat keje ni,, mmg kurang sbr dgn husband yg keje sungguh teliti nie kan,,, huah,,huah,,huahh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asniza.... kalau bapak budak tak tidur... confem budak-budak tu diharamkan dari pegang berus tu... apatah lagi nak cat... nasib baik ada mak yang cincai macam i ... hehehe

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...