Monday, 27 August 2012

Home Sweet Home

This Raya balik kg alhamdulillah the traffic was not that bad.... so we managed to visit few friends...ada yang dah tak jumpa more than 20 years..kawan sekolah rendah... kawan sek menengah... kawan universiti.

However.... it was a tiring raya... a new experience of cooking alone in MIL's kitchen .... not really cheerful... more of responsibility .... terasa dah tua pulak... MIL, Mr H and kids were not well... so kena gagah jugakla... siapkan juadah raya... kang pegi sembahyang raya perut kosong pulak anak-beranak..

Sekali fikir... orang KL dah jadi macam tuan rumah pulak... sampai bila tetamu dah sampai... wangi-wangi... cantik-cantik..... kita sorang for sure busyuk... tapi tetap chomels ( ni yang buat Dhia selalu menyampah sebab mama dia suka nak perasan... hehehe).

Bila semua dah ke surau... berperang pulak dengan hero kecik yang buat perangai tak mau mandi... habis kuderat rasanya wrestling buka baju dia... dah settle mandi... berwrestling pulak nak pakaikan baju melayu kat dia....

Bila orang dah balik dari surau barulah mak budak boleh mandi.. and tempek bedak kat muka....

Apa pun rasa bahagia kerana dapat siapkan kemas rumah, tukar langsir, masak, iron baju... sambil mulut teriak-teriak bagi arahan kat anak-anak mana yang dapat dibantu.... kalau selalunya buat kerja ramai-ramai dengan ipar duai... lebih seronok dari penat... tahun ni pulak kena buat-buat seronok... untuk bangkitkan mood raya...

Bila kenangkan ibubapa yang makin berusia... mereka tetap gagahkan diri bersiap untuk beraya demi bahagiakan anak-anak.. terasa sayu... kakak dan abang yang dah punya anak-anak besar... lain pulak situasi mereka... suasana raya dah lain sekarang... tugas kita untuk sempurnakan dan meriahkan...

Agaknya kita pun dah lain tanpa kita sedar... sebab dah tak sabar nak balik KL... dah rindu rumah sendiri...



Ikan talam masak kari
Salam Aidilfitri
Masak lemak ikan patin
Maaf zahir batin...




Sunday, 19 August 2012

Salam Aidilfitri

Selamat Hari Raya semua.... terima kasih kerana sudi baca bingkisan saya... Maaf Zahir Batin...

Friday, 17 August 2012

Bye-bye Blunie

Blunie dah pergi selamanya.... semalam Ayra tanya saya, kenapa Blunie asyik terdongak je... bila Kak Dhia pegang ekor pun , Blunie tak bergerak....

Alahai Blunie dah matilah Ayra....

Mungkin kah tak rasi dengan makanan baru beli tu... atau terkejut tangki dia dibasuh lepas laaaaaaama tak basuh... atau tak rela sendirian ditinggalkan kami anak beranak yang nak balik raya kat kampung...

Bye-bye Blunie.... rasanya Ayra sedih tak?... sikit kot...

Thursday, 16 August 2012

Kuih Raya

Nasib baik buat kuih raya and shopping awal.... last week of puasa ni ... sungguh-sungguh melepek... mengalahkan budak kecik... mungkin cuaca panas sangat.( panas lagi api neraka kan...)

So sempat lah buat few cookies... sambil main masak-masak dengan little ladies...

First week buat biskut dahlia,


Tapi dah habis dimakan... dua-dua balang dah licin.... huhuhu

Second week buat chocolate cornflake and biskut nestum...


Sempat disorok oleh bibik.... jadi masih ada lagi.... pandai bibik sorok, saya pun tak jumpa cari... masa nak curik makan hari tu...hikhik

Third week buat semperit and oat chocolate chips....


Sedap sangat tau cookies ni ... nanti saya dah beli penimbang saya share resepinya... yang itu saya taram campak je semua benda yang ade dalam lemari ... oats, nestum...dan bahan biasa yang lain.

Fourth week .... angin malas pun melanda...jadi semuanya.. 5-1 je lah cookies tahun ni... hehehe

Wednesday, 15 August 2012

Mode Masak

After two weeks of lauk tunjuk-tunjuk.... suddenly tak tahu nak tunjuk apa.... biasanya tak tahu nak masak apa... tunjuk pun boleh tak de idea jugak ... ehsss ehsss

So last weekend , datanglah mode masak... lauk simple


Udang rimau yang dah lebih seminggu menunggu dimasak...hehehe
Kuih pun bukan kuih tunjuk-tunjuk.... anak bujang saya yang masak tau....

Ais Krim goreng...
sempoi sangat resepinya ... ambil roti dua keping, letak ais krim tengah-tengah, pas tu tekat dengan acuan/bekas bulat ( kami pakai cawan plastik je), pas tu cepat-cepat goreng.... amat sedap... tak cukup pulak sorang satu...

Sunday, 12 August 2012

First card raya that brought tears to my eyes

My first card raya this year was from Ayra... terkejut juga coz mana ada orang bagi kad raya dah zaman sekarang ni... agaknya kalau jual kad... mother's day card lagi laku dari kad raya...

Ayra tak bagi pun kad raya tu kat saya sebenarnya... saya terjumpa waktu mengemas .... since tertera untuk saya... saya ambil ler...


nape cartoon tu sedih jerr...

Penuh kat kad and sampul tu dengan lukisan dia... cuba tengok gambar orang yang dia lukis kat sampul tu... pakai tudung tapi tak pakai baju... hihihik.... malu arrr... dia lukis gambar saya tu...bapak dia ... pakai ketayap ... tak pakai baju juga.... hehehe... orang lidilah katakan...

ayat kat dalam tu yang tak leh tahan...
haa gambar kat dalam ni at least pakai baju... rasanya itu gambar saya dan dialah...
tapi ayat kat dalam tu yang buat mata saya merah...

"Mama, Ayra sayang mama.
Sangatx2 sayang mama
Ayra tak nak mama tinggalkan rumah
Nanti Ayra nangis
Mama, harapx2 mama sentiasa sehat"

Cuba interpret... ayat no 3 tu... macam saya bergaduh dengan Mr. H, merajuk nak lari dari rumah... hehehe...
tapi ayat last tu indicate that dia takut saya sakit kronik... mati tinggalkan dia... yang ini yang buat saya sedih... saya pun harap saya dapat rezeki umur panjang... dapat tengok dia bahagia punya keluarga sendiri... pergi bila dia tidak perlu saya lagi...

Sunday, 5 August 2012

Nasi Hujan Panas Simple

My Mother In Law came last Friday... so I cooked something special for her... for someone like me ... simple and delicious recipe is something special....hehehe

Bahan-bahannya Cik Kiah;

3 pot beras basmati
7 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
sebatang kayu manis
sedikit bunga lawang
sedikit buah pelaga
sedikit bunga cengkih
sedikit minyak zaiton ( atau minyak apa pun boleh)
3 helai daun pandan
3 sudu besar butter ( atau minyak sapi)
1 pot susu sejat
2 pot air ( lebihkan sedikit, bergantung jenis beras)
1 sudu kecil perasa knor pasti sedap
pewarna kuning, hijau dan merah

Mula - mula rendam beras dalam 30 minit,kemudian toskan
Mayang semua benda yang boleh dimayang... hehehe ( item 1 to 4)
letakkan minyak dan butter, panaskan (pakai jer periuk rice cooker tu... hikhik)
tumiskan  item yang dimayang, rempah dan daun pandan sampai naik bau ( bau wangi tau... bukan bau hangit)
masukkan beras, susu sejat, dan air
masak dalam rice cooker.... jangan lupa tekan button cook
Dah masak, kacau /gemburkan nasi tu, pas tu ambil hujung sudu, celup perwarna dan celup pulak kat nasi tu... dah siap!

Nasib baik MIl datang.... dapatlah merasa air tangan Lazy chef...
Lauknya... selain ayam masak merah bibik... boleh je combine dengan lauk tunjuk-tunjuk.... muahahaha... dasar pemalas...





Friday, 3 August 2012

Shopping Marathon

Yes.. I have started the hari raya shopping in the first week of puasa... too early?
Well yes for certain people... but not for me...
I wish I can also do the shopping like in 2 weeks before raya... because this is the time a good discount is offered and it is of a later stock....

But... if I do that... I might not be able to buy for everyone... somehow the time seems shorter in Ramadhan,
and I have to buy clothes, shoes etc for 7 of us plus bibik.

Before balik kampung, I have 3 weekends, i.e 6 days.... the first weekend we did the shopping for this young man... seriously... to find the right clothes for him who is not a kid nor a man was quite challenging... of course if RM was not a concern, it will be easierlah.... to get the right size, right price, right fashion... K Pop eh... satu mall round akhirnya jumpa juga yang di cari... alhamdulillah ... settled. But this young man was so price conscious... he felt so uneasy on the RM that we had spent on him... very sweet of him.

Amacam... ok tak?
The second week pulak bawak little ladies.... lagilah challenging.... lagi banyak tempat nak singgah...

hemm bila lah nak berenti... byk lagi nak kena beli ni...
And our shopping items for that day were... jeans, shirts, dresses, shoes, pollypocket doll house, ballon, mainan masak-masak ..... OMG!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...