Saturday, 17 August 2013

Raya kat KL....jom kemas rumah dulu

Bagus juga orang nak datang..... baru semangat nak kemas rumah..hehe
Balik dari kampung terus ada tamu nak bekunjung... mama fatma and family nak datang beraya....
Jadi pagi lagi kerah Mr H pegi beli barang dapur...hajat dihati nak buat nasi arab yang version ayam bakar kat oven bukan masak  taruk sekali bersama nasi.

Sementara tunggu Mr H balik, ajak anak-anak deco-deco rumah... ada hati nak tukar perabot, hantar proposal kat Mr H


Tapi sendiri tahu moto raya tahun ini beraya ala kadar ... hehe so banyaklah tukar perabot!!, cuma beli sedikit soft furnishing... campur dgn yang sedia ada kat rumah.... perabot lama posisi baru .. pun boleh bagi rumah nampak berseri .


Ini gambar sebelum, memang sofa tu letaknya depan almari ... rupanya lorong belakang sofa dah jadi office kecil budak-budak kecil... tempat mereka part beg sekolah bagai.... hush penat suruh letak kat bilik mereka tapi itu juga yg jadi port favourite nak letak barang. Jadi harus dialih sofa itu...


Sementara abang Rizq tolong mama rearranged furniture, kak Dhia tolong mama gubah ( la sangat!) bunga dalam pasu.


Bolehlah tu..... hehe. Sofa coklat saya memang dah tak relevant dengan style colour block sekarang ni. Kalau banyak pitih, boleh tukar sofa kaler merah ke hijau ke... yang terang-terang gituew ...tapi buat pe nak membazir kan ... sofa coklat tu elok lagi walaupun kejap jadi sofa, kejap jadi gelungsur dan kadang-kadang jadi  trampoline...




Kat luar juga saya alih sofa mengadap ke dalam... bila dibuka pintu lipat, ia kelihatan seperti ruang tamu yang besar.


Saya juga tukar posisi meja makan... dan hias dgn bunga hidup kat laman... bunga hidup memang sangat istimewa... tak perlu berpeluh ketiak menyusun... letak ajer dalam vase... elok ajer.



Bila Mr H dah balik.... suruh letak gambar nukilan pelukis Muhammad Nor kat sini....


Dah siap kemas rumah barulah boleh masuk dapur dan masak nasi arab.

Nasi arab dan kari kambing
Dan layan tetamu....


Daneen dan abg Mie

Daneen dan kak Sarah
Daneen yang paling rajin layan tetamu......orang lain dah penat kena kerah dari pagi... hehehe.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...