Tuesday, 30 September 2014

Ke Krabi sehelai sepinggang

Kisah benar yang ingin diceritakan berlaku pada cuti sekolah baru-baru ini. Cuti yang sudah lama dirancang diteruskan juga walaupun UPSR masih belum berakhir. Kononnya nak berehat dan enjoy lepas habis UPSR tetapi hanya Allah tahu caturan masa depan, kita hanya mampu merancang.
Serius mukadimmah kali ini...hehehe
Padahal nak cerita pasal pergi bercuti ke Krabi untuk 4 hari 3 malam. We managed to get 7 MAS tickets for RM2,657.Dah purchased lama dah ticket ni ... sebelum kejadian MH17. Lepas tu apa jadi?... sepanjang perjalanan ke Airport si Daneen dok jerit .....saya tak nak naik kapal terbang... saya tak nak mati... huhuhu... berulang-ulang dia cakap... agak terjejas ketenangan dan emosi perjalanan...aiseyyy.
aikk nak pergi berjalan tapi muka masing-masing moyok kenapa? apa lagi yang berlaku?
time ini baru ketahuan beg luggage si Daneen tertinggal kat rumah...omaigaddd.... cabaran betul!
Tak kan nak balik ambil... masa tinggal cukup-cukup untuk check in... Krabi flight tak boleh check in online ..
Tak apalah... nak marah tak guna, baik kita fikirkan nak solve macamana...
Apa lagi kalau tak kena shopping baju baru untuk 4 hari 3 malam... huhuhu nasib baik pegi Thailand aje.. untung ko Daneen...harap-harap barang murahlah kat sana.

okay lets proceed with check in... budak Daneen masih lagi dok cakap "mama, saya tak nak mati" berselang seli membebel kenapa tinggal beg dia...aduhhh!
habis check in... kita breakfast dulu.
first experience for them...


Daneen finally board the plane. Boleh pulak dia tanya apa nama kapten hari tu.  Err mama jawab, namanya Kapten Selamat... pasti selamatlah flight kita... ini namanya bohong sunat..hehehe.
Aiz sangat sporting ... dia dok depan with Kak Dhia and Ayra.
Flight to Krabi is about 1 hour 15 minutes... since its over an hour, MAS served food... this trip we had nasi with ayam sweet sour. Si Daneen takut-takut pun lalu jer makan...huhu. Papa dah pindah depan nak help Aiz with his lunch.


Dah habis makan dan dah dekat nak sampai... hujan lah pulak... haiyooo... quite rough lah kapal terbang gegar-gegar... dalam hati ku pun bergegar-gegar... Come on Kapten Selamat... you can do it... kakakah... now sape yang panic... terpaksa buat cool for Daneen's sake.
Safely landed akhirnya dan ditunggu oleh seseorang.
Wow banyaknya punat  atas bumbung... darakk ehh...

Okay we reached our destination, Krabi Beach Resort at Ao Nang. It was about 35 minutes from Airport.
Bila dah selamat landing, si Daneen ni sibuk pulak tanya... ada apa kat Thailand mama? so saya jawab.. ada gajah... terus dia jerit ..."tak nak gajah...tak nak gajah"... pulak dah!. Eshh tengok belakang tu Daneen... apa tu?
So first day sampai kami buat apa?
of course lah kena shopping baju untuk Daneen kannn...
After shopping baju, ada orang requested ice cream...
Ao Nang ni tempat tourist... so kalo beli kat sepanjang jalan tepi pantai tu... tak delah murah... harga lebih kurang Malaysia jer... contoh magnum yang kilang kat situ pun 5 hinggit lebih seketul... si Aiz ni pulak tak nak ice cream lain... I want magnum gold... pandai ye... magnum gold tak de... pun kena ganti magnum lain.
kami duk lah situ tunggu sunset... then perut pun start buat bunyi-bunyian.

Where to go Aiz?

tadi masa shopping baju...surveyed tempat makan and was informed kat dalam lorong ni ada few halal restaurants and we were recommended Chaba Restaurant.

Eiii mahalnya ikan...


may be it was the price for the ambiance as well... look  at the stunning view of sunset behind.


Tak pe, ikan mahal so kita tok sah order... kita order telur dadar okeh!
What else? we ordered tom yam campur, deep fried squids and chili soft crabs. Ko tengoklah presentation telur dadar tu... dan imaginelah yang lain cam ne ek... hikhik... 3 fruit juices, 2 hot teas  and we paid 1420 bath... lebih kurang RM145. 

Thats all for now folks, to be continued....taaa.

2 comments:

  1. Seronoknya! terasa mcm sVs pun terselit sama dlm trip ni. Best :)

    ReplyDelete
  2. lama tak nampak cik nasir tu....sama aje awak org ...tak tua eh?
    yg eldest tu dah besar bujang...and u have 5....wahhhhh...bila nak jumpe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...