Thursday, 26 March 2015

Retis datang rumah kita.

 
Assalamualaikum..
Salam Jumaat, penghulu segala hari...


Sempena hari Jumaat yang mulia ni... kita share ilmu dari buku yang tengah dibaca..satu bab satu hari pun jadi ..huhuhu.. buku ni cakap, penyakit rohani lagi besar kesan dari penyakit fizikal..sebab tu kalau hati kita sakit..kita perlu mengubatinya. Salah satu cara mengubatinya ialah dengan al-Quran..kerana al Quran merupakan mukjizat yang Allah kurniakan untuk kita... jadi kena rajin baca al Quran.. in sya Allah kita usahakan sama-sama ye kekawan.
 
Thank you ye kekawan yang komen nice-nice..
yang sudi singgah jengok kita...
kita jawab tau komen tu... tapi tak yakinlah kawan-kawan dapat ke tidak sebab lepas replied comment, asyik dapat remark delivery failure jer... maaflah ye..saya ni bukanlah reti sangat bab IT ni... maklumlah kita ni generasi X...( ada jer alasan..huhu)
 
Masa kita berumur 30an...kita sibuk membina keluarga... dan kerjaya. Bila kita dah mula stabil dan berada dalam lingkungan 40an..tetiba kita  mula miss kekawan kita... yang sama belajar ABC..yang sama tidur satu asrama...yang mendengar kisah cinta monyet kita... jadi kita berhubung dengan kekawan lama... contact tru FB..WA..WC..etc.. betul tak? ...eh tak jawab?... saya jer ke dah sampai angka depan 4 kat sini... hihi. 

 Rasanya bukan faktor umur semata...tapi kemudahan media..especially WA, yang muncul bila kita about to start our life... kata omputih... life start at 40... hakikatnya umur 40 adalah umur dewasa dalam islam...

Generasi Y masih berhubung rapat dengan teman-teman sekolah walaupun sibuk dengan keluarga dan kerjaya kan? Untunglah ye.. ada kemudahan...boleh sambung silaturrahim.

Nabi bersabda, ”barangsiapa ingin dipanjangkan umurnya dan diluaskan rizkinya, maka sambunglah tali silaturrahim.” HR Bukhori.
So alkisah kita ada kawan retis ...bebaru ni datang lunch kat rumah kita...siapakah dia?
 

kenal tak?
Kalau tanya generasi Z kat dalam rumah ni...pun geleng-geleng kepala...
Alaaa yang berlakon cerita Opah tu...
lagi geleng-geleng
Kakak sulung Ben ...Cicakman?
...uihh baru nak buka biji mata...hihi.
 
Liz dan Duan sama belajar A level dengan saya..lepas tu sesama pula buat ACCA di London....Liz tetaplah ayu jelita ... siapa sangka dah 40an... ada anak bujang sasa 4 orang pun masih kekal slim dan cantik macam anak dara. Duan pula kekal abang sado dari dulu sampai sekarang..hihik
 


Masak yang simple-simple ajelah... tapi bila makan sambil sembang..tak sedar pinggan dah licin ye...

 
Cantik kan Nur lembah Pangsun? tukar topic pula ye...hihi
 


Baru-baru ni...ada function kat sini... biasalah orang buat function team building..camping.etc kat tempat-tempat macam ni... convenient sebab dekat jer dengan KL ...
Kita pun tak expect yang mewah-mewah kan, setaralah dengan harga yang diquote...walaupun begitu, saya masih mengharapkan kebersihan dari segenap aspect especially bilik air ..sayang tempat dah cantik ... cuma kurang bersih...
nasib baik my project manager managing it dengan terbaik... it  was a good program that insyaAllah will benefit all participants.


Last Wednesday, I went to this product lauching
by Nubex Sdn Bhd.
Nubex ni usahawan melayu kita...yang jual barang kemas online..gold and silver ... product yang baru lauch ni adalah gold bar.. very small... 0.5g je ...untuk kita hadiahkan kepada tersayang di hari jadi ke...anniversary ke...sempena kelahiran cahayamata ke...atau saje-saje beli...best tau because it is a collection item yang mana gold bar ni diletak di card yang mempunyai koleksi lukisan ujang .. again generasi Y mungkin tak kenal siapa kartunis Ujang... lagi-lagilah generasi Z. Yang tengah bagi talk kat gambar atas ..itulah Ujang. Dulu Ujang mengeluarkan majalah kartun Ujang... yang mana jilid-jilidnya sekarang dijual sebagai collection item...kalau dulu berharga tak sampai 10 hinggit...sekarang boleh dijual sampai ribu ringgit...

So bolehlah beli gold bar ni... yang sekarang harganya cuma RM100 lebih... harga pasti akan naik lagi... selain dari gold bar... barang emas lain juga dijual dengan harga emas yang berpatutan... so jangan lupa layari website nubex ye...


Function ni dibuat kat Royal Chulan Damansara... buffet hi tea dia sangat superb... adoii ikut nafsu...semua nak ngap.

 
Tak bolehlah dok lama-lama kat meja makan... so kita  suruh Lemburock lukis gambar kita
 

Haa...sama tak? sesapa yang nak khidmat Karikaturis untuk majlis-majlis, bolehlah contact nombor tu.
 

 
Ok topic seterusnya adalah...
Tok ma dan Tok Ki datang...yeay!!
 

 
Suka tok ma tok ki..kita belanja makan kat Shahrin Low Kota Damansara...sedap sangatt...sape yang tak suka?


 Ini breakfast kita kat rumah... cuba teka...kuih melayu  si jemput-jemput pisang habis dulu ke...atau kuih mat saleh si scone yang habis dulu?
 
 
excitedlah si Aiz sebab dah janji nak buat birthday party untuk dia bila tok ma dan tok ki datang...
 so tunggukan post seterusnya ya...
tajuk post...is something to do with big hero 6.  


2 comments:

  1. tak sabar nak tunggu entry birthday party!! Hoyea!
    Untung la ko Aiz.. dapat emak yg sangat kreatif & inovatif

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...