Wednesday, 14 October 2015

Biskut dahlia di Aidil Adha

 
I had a flu after coming back from HCM
But malas nak layan, kesian budak-budak 
 nak bagi anak-anak seronok nak raya
I decided nak buat biskut dahlia kegemaran mereka
Raya puasa hari tu tak buat ...kesian pula
 
 
 
this time I managed to sukat the ingredients
 
Biskut Dahlia
 
250 gm butter
135gm icing sugar
300 gm custard flour
100 gm all purpose flour
1 egg yolk
red cherries
 
caranya ...putar butter dengan gula..masukkan telur kuning, tepung kastad dan tepung gandum...kalau adunan  melekat kat tangan...tambah tepung gandum sedikit...dah siap untuk diterap dan hias dengan cherry.
 
 
tinggal banyak ni jer di pagi raya..huhu.


 
 
Juadah di pagi Raya..satay beli earlier dan frozenkan... beli lemang dan masak rendang daging dan ayam... yang paling special tapai pulut hitam mek...
 
 
 
 
Pak Su Mak Su  datang tengahari ..wah Luth dan Nuh pakai jubah...hencem!
 
 
 
Tengahari tu masak juga nasi..takut ada yang nak makan nasi.
masak lauk simple-simple je...
 bibik balik cuti...saya suruh raya kat sini aje... kesianlah kat saya yang kurang sihat kan...nak melayan tamu adik beradik yang nak datang...tapi saya fikir kalau saya tak bagi dia cuti beraya dengan kawan senegara...saya pula yang tak kesian kat dia... so bagilah balik pagi raya tu...huhu
 
Petang tu  Pak Long , Ateh, Uda, Cik Dah, Azrul dan Azlan (cucu mek, anak Pak long) dengan keluarga masing-masing datang jengok mek..by that time..saya dah tak larat nak ambil gambar...hehehe
 
 
Lepas Raya..barulah layan flu..cuti 4 hari tu tak ke mana.
layan kerastangan...
ni konon nak buat alas kaki...
 
 
lepas sebulan baru banyak ni... saya jangka ini boleh siap tahun 2020 nanti...hihihik
 
 
May be I should stick with short term kerastangan... like this one...
 

 
Balut-balut kotak jer...
 
 
 before...
 
 
 
After...
 
 
the trick.. plug dalam kotak
 
 
another kotak...
 
balut 2 kotak...sehari pun boleh siap... :-)

1 comment:

  1. sedapnye biskut dahlia saya hari raya hari tu anak sulung terlebih rajin pulak bako cookies kalau tak memang takdo la kuih raya...tapi kalau buat biskut time tak puasa camni separuh je dapat masuk balang yg separuh lagi selamat masuk perut...hehehehe...kretip la guna kotak tu tutup plug terus nampak kemas...pasni bole tiru....kikiki

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...