Friday, 23 October 2015

Vanilla Souffle



 Assalamualaikum!
Hi Malinda, Hani, Amanda dan sVs... terima kasih tinggalkan komen yang bagus-bagus,
tengok ni kita bersemangat.. post lagi satu resepi...aiikkk dah macam blog masakan pulak  hihihi



Vanilla Souffle

1 Tspn butter
1 Tspn flour
2 Tspn sugar
120 ml milk
2 eggs
1 tspn vanilla

psst: saya memang suka resepi tak banyak bahan... jimat :-)


First kita sapu butter kat bekas dan tabur gula macam kat gambar tu...


kemudian  panaskan butter, cair jer...cepat-cepat masukkan tepung..kacau sebati


seterusnya masukkan susu suam ( panaskan sekejap dalam microwave).... tapi masa buat ni saya tak beli fresh milk.. fresh milk sangat mahal sekarang kan ( kedekut punya olang hehe).. lepas ada GST semua barang jadik mahal...so kita pakai susu aiz...hehehe... bancuh terus pakai air suam... then masukkan kuning telur dan vanilla...dah sebati tutup api .


Sementara tu kita putar putih telur dengan gula...macam nak buat pavlova. Masukkan seseduk dalam bekas adunan kastard tadi..kaup balik sampai sebati.


then barulah masuk kesemua adunan dalam putih telur ...kaup balik sampai sebati semuanya.


Masukkan dalam bekas remekin yang bersalut gula tadi dan bakar pada suhu 170 darjah ... adunan akan naik dan bila dah  keluarkan dari oven dia akan jatuh balik dengan cepat... so cepat-cepat makan.


Sebelum makan dust dengan icing sugar...bismillah...


Ini Fatma... cepatnya Fatma besar...


Yusuf pun dah besar...rambut curly macam abang Aiz...comel sangat...geram Tok Lang tengok.


Mama Fatma nak makan churros ...dah order siap-siap sebelum raya..
So Raya Haji ari tu mereka sekeluarga datang...usaha juga buatkan...nasib baik bahan-bahan untuk buat churros tak banyak...bahan biasa yang selalu ada kat rumah. Nak buat churros ni pun senang cuma bila fikir nak tekan keluar dari acuan tu...memang agak berpeluh juga hahaha.

So saya jumpa satu lagi resepi churros yang adunan agak lembut... adunan sama seperti churros sebelum ni cuma tambah sebiji telur dan vanilla selepas adunan sebati dan sebatikan sekali lagi. Tapi sebenarnya saya lebih suka churros tanpa telur sebab ia lagi crunchy... 


2 comments:

  1. Waalaikumsalam Ila.
    Amboi! berdesup-desup entry masakan.
    akak sVs dah try oreo cheesecake cookie.. cuma lapisan paling atas tu tak sempat nak buat sbb dah ngantuk.. jadi bakar je apa yg sempat. Sedap banget! Tq tq.

    ReplyDelete
  2. Hadoiiii...n3 yg lepas pon tak sempat lagi nak cuba dah masuk lagi n3 baru yg lebih mengoda...kene gak cuba nanti tapi satu2 ikut giliran....hehehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...