Saturday, 17 October 2015

Oreo Cheesecake Cookie Dough Bars

Hi Assalamualaikum...
Buat apa tu?
Jom buat Oreo Cheesecake Cookie Dough Bar
Fuhh panjangnya nama kuih ni..letih nak type.Kena bagi shortform ni...OCCDB.

Ini kisah di pagi Raya...si Ayra woke up very early and cannot sleep ..so we made this...


OCCDB ada tiga bahagian
Bahagian paling bawah adalah oreo crust


1 1/2 cawan oreo
Buang cream dan hancurkan oreo tu...saya guna blender. Saya guna
2 paket yg ada 20% extra tu... ahh beli jer 3 paket..saya beli 4 paket sebab ...standby untuk Aiz makan huhu
gambar atas tu daripada 2 paket, yang lebih tu kita pakai untuk bahagian kedua..the cheesecake.


5 sudu besar butter

cairkan butter dalam microwave kejap then masukkan ke oreo crust tadi



gaul then tekan dalam loyang macam gambar tu...
bakar sekejap dalam oven untuk 6-7 minit. Lepas tu keluar dan sejukkan. Sementara sejuk, kita buat bahagian untuk lapisan kedua.





250 gm cream cheese, 1/4 cup sugar, 1 large egg, 1 tspn vanilla extract, 1/4 cup crushed oreo

Putar cream cheese, masukkan gula, masukkan telur, vanilla and lebihan oreo yang dihancurkan kasar.
then masukkan adunan ke atas oreo dalam Loyang. Teruskan dengan bahagian lapisan paling atas..the cookie dough




5 sudu besar butter, 1/3 cup sugar, 3/4 cup all purpose flour, 3/4 cup semi sweet chocolate chips and 1 tspn vanilla.

Macam nak buat chocolate chips cookies, putar butter dan masukkan semua bahan lain.




Penyek-penyek doh tu dan letakan atas cream cheese sampai penuh loyang. Last sekali bakar selama 30-35 minit dengan suhu 170-180 darjah...




Taraa...siap!




Rizq likes this so much... asyik ulang masuk dapur...




Buat apa lagi kalo cuti?
apa lagi...kemas bilik budak...bibik pun give up ...kena tunggu mama cuti jugak..:-(



Sekali sekali.. make over bilik anak bujang


Rizq tak de masa ni..konon nak buat surprise....hehehe



Nasib baik dia suka... :-)

OCCDB 
recap what u need :-

First layer 
11/2 cup oreo
5 Tspn butter

2nd Layer
250 gm Cream cheese
1/4 cup sugar
1/4 cup oreo
1 large egg
1 tspn vanilla

3rd Layer
5 Tspn Butter
3/4 cup flour
3/4 cup semi sweet choc chips
1/3 cup sugar
1 tspn vanilla

selamat mencuba...


1 comment:

  1. nampak sedapnyeeeee....terliur sangat ni....nanti nak cuba buat time kakak dari s'pore balik....hehehe...makan reramaikan lagi sedap....kalau jadi nanti saya n3 kan....hehehe...tq share resepi ye....muah sikit :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...