Wednesday, 27 January 2016

Cervantes here we come...

Are you ready friends? .. Jom sambung pengembaraan kita


Sekali lagi tempek itinerary... Segan benornya nak tempek.. Tapi niat nak tolong kawan-kawan budget... 

Pengiraan budget tu untuk 7 orang dan rate yang saya guna untuk convert adalah Aud3.15. Actual expenses pun sebenarnya lebih kurang jer dgn budget tu.


Ok kita dah sampai ... Perth Airport ni kecik jer...kedai pun tak banyak tetapi  hakak dah start dah pening kepala tengok harga jajan... 

Apa pun kena pegi kedai beli prepaid ... Data is very important ... Nak surf map etc.


Since saya dah beli jajan kat KL serba sedikit ... Mentos, snickers... etc....bolehlah kasi budak ni duk diam sekejap... Ehh dok diam ke tu?

Alhamdulillah urusan immigration agak mudah... Saya kira anjing tu selsema.. tu yang selamat beg semua tak payah dibuka...lepaslah jajan bekal budak ... 


Okeh refer itinerary... Kita nak pick up transport... tips penjimatan seterusnya... Kami keluarga besar... Kalau amik maxi taxi tu kena charged Aud100 plus... Itu kalau convert dah 300 lebih kan ....so...

Mr H jer lah pegi pick up kereta... Kami tunggu di airport ... Hehehe.. Maka bersiap sedialah dengan aktiviti menunggu...kejap jer 


Kami sewa kereta dari kawan ... so dapat jimat banyak... rumah dia dekat jer dengan airport so tunggu pun tak lama. Sesiapa nak sewa kereta tarago Haji Kamarudin ni boleh contact beliau di +60 11 2364 8688. Kereta seadanyalah... Janji ada air-cond ok lah.. Hehehe summer ni panas wehh..on the day we arrived suhu cecah 40 degree... semua duk tanya kenapa pegi summer? Jawabnya senang jer... tunggu Abang Rizq abis spm... Jimat pe pegi summer... tak payah beli baju tebal-tebal 😊.


Next ... We went to Danish Patisserie... Nak beli pie dan roti halal untuk breakfast dan bekal..


Saya budget kedai ni mesti orang indian muslim atau pakistani yg punya macam kedai halal kat UK... tapi bila masuk ... semua mat saleh... tapi memang ada tanda halal ... Wahhh... semua nampak sedap dan memang sedap pun.Beli pie, croissants dan coffee Dare yg orang duk sebut- sebut sedap tu ..habislah dalam Aud40 plus. 


Breakfast in the car ajer... kita teruskan journey to Cervantes... Lebih kurang 250km ke atas... menuju tempat yang lebih kering... lebih panas... mengambil masa almost 3 hours... tak boleh pecut... kena ikut betul-betul peraturan jalan raya kat sini.

Permandangan merentasi jalan memang splendid... Kita lalui banyak national parks ... 


The start of the journey ... Kawasan ladang macam ni lah ... then bila makin ke atas ....


Di sepanjang Nambung National Park tu... kiri kanan umpama hamparan succulant yang sangat cantik ... MasyaAllah...

Kita bayangkan national park macam kat Malaysia... hutan tebal ...hihihi.


Then bila lagi dekat nak sampai... nampak laut membiru...Cervantes ni dekat pantai... kalau summer, orang datang berpicnic dan memancing.


Pasirnya putih sungguh... seputih salji...tengok bukit- bukit pasir tu... budak-budak jerit ...its snow .. snow!!... haha iyolah ...snow hape panas-panas ni... Kalo nak tengok snow tanpa kesejukan membeku dan ketar bibir...bolehlah mai Cervantes.

Mr H tu bertabahlah drive panas-panas... right after long flight.. mata dah nak terkatup ... panas  macam ni memang tambah mengantuk dan haus tak boleh nak cakap..sepanjang jalan tu... tak ada R&R macam kat Malaysia... kami beli drinking water kat petrol station before bertolak...mak aii mahal bebenor... botol kecik pun Aud3 plus... dah dekat nak balik Malaysia baru jumpa drinking water yang murah sikit.. kat Pasaraya ... Kena beli sedozen... tak apa beli banyak... summer ni memang kena minum banyak- banyak.   Cervantes ni macam pekan kecil.. tak ada pasaraya... so better shopping siap-siap kat Perth untuk bekal before bertolak.


Konon nak stop by kat Emu Wind Farms... nak amik gambar jugak macam budak-budak muda travel... berangan juga nak stop bergambar atas jalan raya yang lengang... Hehehe... hampehhh... 

Penatlah.. dengan cuaca macam ni... Cuma ingat nak cepat sampai... bebudak pun dah bising sebab rimas... Mr H pun nyaris nak drive buka baju macam kat kampung...saya dah rasa macam mama papa hippies dengan anak berlima travel ...hahaha... Oklah tetiba rasa macam penat dah tulis ... nanti kita sambung 😊.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...