Saturday, 23 January 2016

Dream on....our family trip to Perth



Bercuti ke luar negara bersama family adalah suatu impian
Tak sangka menjadi kenyataan...
semuanya bermula dengan angan-angan.

berangan itu kan percuma
jadi apa salahnya :-)


keseronokan sudah bermula dari saat kita berimpian..
dari berangan jadi perancangan...
ikut kemampuan... 
pengalaman orang jadi panduan...
 pengalaman sendiri pula dikongsikan
mana tahu boleh dibuat rujukan.


cewahhh bukan main intro ...hahaha.

perancangan cuti yang makan tahun...huhu
untungnya duit keluar secara berperingkat...
beli tiket awal tahun... then...2-3 bulan lepas tu baru beli yang extra-extra...seat, meal, luggage etc ... lepas tu tengah tahun book pula accomodation... lepas tu tetiba exchage rate pula naik tak turun turun...huhuhu... terencat sekejap ... memanglah ada risk yang mungkin kita hadapi bila book tiket awal...tapi bab kata orang, no risk no gain .. alhamdulillah rate jer yang naik... kita  lagi risau kalau tetiba sesape jatuh sakit..baik kita yang nak pegi...atau orang-orang tua yang kita tinggalkan...sebab itu penting juga doa agar rezeki melancung itu Allah anugerahkan untuk kita.


 nak jimat...apa yang boleh bawa, kita bawa... 
beli check in luggage 20kg semata nak bawa bekal makanan. Boleh bawa bahan kering asalkan pembungkuan secara komersial....ikan bilis, santan, beras...keropok ikan pun saya bawa...hehe. Penuh beg kita bawa... nasib baik cuma 18kg timbangannya.


Check in lugage satu bag...taruk semua bahan makanan...kalau kena buka...senang buka satu beg sahaja. Almaklum kat Australia khabarnya very straight bab bahan-bahan makanan yang dibawa masuk
bahan tenusu dan bahan daging segar, tak boleh bawa masuk...
tapi saya gamble jer bawa susu Aiz...just make sure bawa pek yang tak buka lagi...itulah nak buat macam mana ...baby mama masih menyusu lagi..huhu


barang selebihnya semua hand carry....untung ada rakyat jelata ramai..jimat tuuu...
Flight AirAsia kami akan berlepas pukul 12 tengah malam..
Aiz dah terlentok...Abang Rizq dah menguap.. jam padahal baru 
pukul 8 setengah malam.


Selesai drop bag...cari makanlah...konon kat Perth susah jumpa nasi...kita dinner dengan nasilah..padahal pegi seminggu jer... tapi bimbang tekak melayu ni kebulur hahaha.


kaki- kaki gatal dah nak berjalan... kita dinner lekas-lekas...


nasib baik juga kita gerak awal... jauhnya nak berjalan kat KLIA2 ni... tetiba rasa macam terkejar-kejar... sembahyang isya qasar pun terkocoh-kocoh jadinya bila gate dah buka untuk boarding...


Agaknya semua orang excited... nobody slept until 1 or 2 hours on the flight... since naik Airasia... entertainment kena beli...mahal!...jadi  download movies and games di gadget memasing siap-siap...takut bebudak bosan atas flight ... lama juga tu 5 jam setengah. 


saya budget bebudak , boarding jer..mesti tidur...
so saya tak order food for budak kecik berdua... nampaknya meleset jangkaan... nasib baik mama dah melantak nasi kaw-kaw tadi... bolehlah bagi mama punya order... sedap ye macaroni meatball tu...selera sungguh budak 2 orang tu makan.tengah-tengah malam buta.




bila jam dah about 4.30 pagi...we watched such a beautiful sight... kejut budak-budak bangun untuk solat subuh... pengalaman baru untuk mereka...directly they learnt how to solat dalam kenderaan yang bergerak.



Bangunlah Aiz...kita dah nak sampai...

Nota kaki: Ayra said thank you to aunty- aunty semua for the birthday wishes. 

2 comments:

  1. bestnya.. bila la nak merasa ke sana kan

    ReplyDelete
  2. WOW seronok la bdk2 tu..isk nk pg jgk la...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...