Wednesday, 25 September 2013

Girlie talk with little ladies

Kami nak  keluar jalan-jalan, we the girls in the house bersiap awal this time....maklum nak belit-belit tudung... mama tried belit patern baru sambil buat demo depan little ladies macam kat youtube ... cuma tambahkan gedik sikit.... little ladies ketawa terkekeh-kekeh....bila tengok mereka ketawa... mama naik syok pulak... macam badut gedik mama buat lawak...hehehe.


Dah siap belit tudung, kita bercamhowring pulak... mak budak pun dah jadi cam budak-budak gitu....Dhia dok ngomel mama nampak cerah dari dia.... lalu mama cerita....


Dulu masa mama baya Dhia, pun gelap juga...maklum kita sekolah... pegi sekolah jalan kaki bawah terik matahari...nanti bila dah besar... putihlah sikit... pujuk mama... Dhia tahu tak,  sape antara mama, mummy dan che su... siapa yang paling gelap masa kecik....tentulah che su... hahaha...


Tapi tengoklah che su sekarang.... lawa kan...siap jadi duta tudung lagi... hehehe... mama tak tau apa rahsia che su dah putih gebu sekarang ni... mungkin che su makan collegen ... hehehe...


Mama pun dah tergoda dengan inner tudung che su... habis duit mama beli inner... kot bila pakai boleh comel macam che su...ni mama pi opis pinjam tudung dhia... dhia kalau nak pinjam tudung mama... kena tanya dulu tau! hehe.

Kalau tak putih jugak.... tak pe... kita tanya mummy pulak... macam mana nak tempek bedak bagi nampak lawa macam artis...


Baru-baru ni mummy menang make-up paling cun for Mary Kay... jadi wakil Malaysia ke Hong kong.... tu mummy catwalk dengan model yang dia make up....mama tak kenal pulak model tu, katanya wife artis... mama mana reti sangat bab-bab artis ni....sengih lebar mummy ye...

sesapa yang nak mummy make up untuk dinner ke wedding ker... bolehlah pm mama, jadi agent lak...hehehe...

sebenarnya Dhia... lawa ke tak lawa ker, putih ke tak putih ker... semua itu subjektif....Dhia kata mama cerah.... hari tu mama teman kawan mama pegi kedai emas,  dia nak beli gelang... tokei kedai tu dok pujuk mama suruh beli jugak.... dia kata ..."haaa.... kakak hitam... yang ini sesuai dengan kakak".... tengok.... pada dia mama hitam.... huhu... memanglah kawan mama tu putih melepak... tapi tak yahlah cakap mama hitam kann... yang penting Dhia... kita jaga hati kita... orang tua-tua cakap ... cantik dalam membawa kecantikan luaran...sama-sama kita usahakan ye...



Mama ramai peminat tak? Tiba-tiba Dhia tanya yang buat mama terkesima...

Kak Dhia ada peminat mama.... sampuk Ayra.... alah Ayra pun... balas Dhia.... Daneen tersengeh-sengeh...amboi anak mama semua... si kecik Daneen tu pun kalau tengok one direction nyanyi kat youtube....menjerit-jerit macam kat concert.... ngeri mama... 

Mama tarik napas sebelum jawab.... setiap perempuan ada keistimewaan masing-masing... jadi setiap perempuan mesti ada cerita masing-masing.... kalau ada orang minat... kita kena bersyukur.... mama ceritakan satu kisah...

Masa mama buat A level dulu... ada seorang teman yang sangat kacak dan pandai, jadi ramailah peminatnya.... walaupun dia dah ada girlfriend.  Pada suatu masa ada seorang gadis berani yang pada mama kurang cantik dari girlfriend dia, datang dan confessed yang dia sangat suka pada lelaki tu.... pada sangkaan mama, mesti budak lelaki tu tolak perasaan budak perempuan ni mentah-mentah...tetapi budak lelaki ni cakap terima kasih sebab minat kat dia tapi dia minta maaf sebab dia sudah berpunya.... nahhh baik betul pekerti budak lelaki ni... respect betul mama kat dia... nyaris hampir terminat juga...hehehe.. tapi tak baik mementingkan diri dan melukakan hati girlfriend dia kan... 

Kita kena hormat perasaan orang lain... bukan bermegah ramai peminat atau pun tidak... Kak Dhia nak khawin ke? Gurau mama... mana ada jerit kak Dhia... kalau tak nak kawen lagi.. tak perlulah kita ambil serius soal ni... perjalanan hidup masih panjang kan...tapi kalau nak story mori... boleh ajer mama mendengar...



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...