Saturday, 28 September 2013

What a long week...

Hi... salam semua... once a month I have to prepare and report to a committee on my unit's activities and it always a long week until that day... with many reviews and all. I want to say hi to the new followers... when I know ada fren baru kat blog.. it really makes me happy.. but sorry I am not really an IT savy... bab blogging ni pun banyak yang I tak reti... tapi nak juga tulis-tulis buat kenangan... bila dah makin tua... makin banyak store dah pakai dalam kepala... jadi makin cepat lupa. So sometimes I nak lah say hi personally or tegur-tegur new frens kat blog derang... but sometimes ade internal errors lah apa lah that my tegur-tegur wont go tru... terus terbantut dan fed up... tambah bila its a week with monthly meeting like this.



Last Thursday was my bff's birthday so on Friday baru boleh belanja dia makan... Friday break kan lama sikit so baru boleh enjoy makan-makan. Saya belanja kat Panettone Cafe ... lagi lagi kat situ... hahaha. Sebab we both love its durian roll so much... dulu selalu sangat makan durian roll... sampai spare tyre pun ber roll roll sudah..heehehe... so kena tunggu special occasion baru boleh ngap best-best.



Saya cuma ordered sandwich ... pasal rasa macam kenyang pulak. That morning ada orang belanja makan nasi lemak ... nasi dagang. Saya memang suka makan jadi dua dua saya makan... hahaha... kongsi dengan bff. Masa waitress hantar durian roll, saya ternampak pula ada rambut kat fries tu... hem selamat setengah plate sudah habis masuk perut... terus bagitahu waitress tu..

 

Dapat full plate baru... memang harus tapau.. perut rasa dah tak leh masuk... dah penuh dengan durian roll... hahaha.

Then lepas makan-makan ternampak ada store jual baju budak-budak... ada baju sangatlah cute... tak boleh tahan... nak juga beli... walaupun tak patut beli pun... hati pujuk ... tak pe raya haji dah dekat kan ... bolehlah beli untuk raya haji...





Tapi... saya tak boleh tahan... nak juga pakaikan... tiba-tiba raya haji jadi macam lambat sangat lagi... hahaha.




Terus suruh mereka posing-posing... I like this one particularly...kecik kecik bolehlah seksi lagi ... hehehe

Wednesday, 25 September 2013

Girlie talk with little ladies

Kami nak  keluar jalan-jalan, we the girls in the house bersiap awal this time....maklum nak belit-belit tudung... mama tried belit patern baru sambil buat demo depan little ladies macam kat youtube ... cuma tambahkan gedik sikit.... little ladies ketawa terkekeh-kekeh....bila tengok mereka ketawa... mama naik syok pulak... macam badut gedik mama buat lawak...hehehe.


Dah siap belit tudung, kita bercamhowring pulak... mak budak pun dah jadi cam budak-budak gitu....Dhia dok ngomel mama nampak cerah dari dia.... lalu mama cerita....


Dulu masa mama baya Dhia, pun gelap juga...maklum kita sekolah... pegi sekolah jalan kaki bawah terik matahari...nanti bila dah besar... putihlah sikit... pujuk mama... Dhia tahu tak,  sape antara mama, mummy dan che su... siapa yang paling gelap masa kecik....tentulah che su... hahaha...


Tapi tengoklah che su sekarang.... lawa kan...siap jadi duta tudung lagi... hehehe... mama tak tau apa rahsia che su dah putih gebu sekarang ni... mungkin che su makan collegen ... hehehe...


Mama pun dah tergoda dengan inner tudung che su... habis duit mama beli inner... kot bila pakai boleh comel macam che su...ni mama pi opis pinjam tudung dhia... dhia kalau nak pinjam tudung mama... kena tanya dulu tau! hehe.

Kalau tak putih jugak.... tak pe... kita tanya mummy pulak... macam mana nak tempek bedak bagi nampak lawa macam artis...


Baru-baru ni mummy menang make-up paling cun for Mary Kay... jadi wakil Malaysia ke Hong kong.... tu mummy catwalk dengan model yang dia make up....mama tak kenal pulak model tu, katanya wife artis... mama mana reti sangat bab-bab artis ni....sengih lebar mummy ye...

sesapa yang nak mummy make up untuk dinner ke wedding ker... bolehlah pm mama, jadi agent lak...hehehe...

sebenarnya Dhia... lawa ke tak lawa ker, putih ke tak putih ker... semua itu subjektif....Dhia kata mama cerah.... hari tu mama teman kawan mama pegi kedai emas,  dia nak beli gelang... tokei kedai tu dok pujuk mama suruh beli jugak.... dia kata ..."haaa.... kakak hitam... yang ini sesuai dengan kakak".... tengok.... pada dia mama hitam.... huhu... memanglah kawan mama tu putih melepak... tapi tak yahlah cakap mama hitam kann... yang penting Dhia... kita jaga hati kita... orang tua-tua cakap ... cantik dalam membawa kecantikan luaran...sama-sama kita usahakan ye...



Mama ramai peminat tak? Tiba-tiba Dhia tanya yang buat mama terkesima...

Kak Dhia ada peminat mama.... sampuk Ayra.... alah Ayra pun... balas Dhia.... Daneen tersengeh-sengeh...amboi anak mama semua... si kecik Daneen tu pun kalau tengok one direction nyanyi kat youtube....menjerit-jerit macam kat concert.... ngeri mama... 

Mama tarik napas sebelum jawab.... setiap perempuan ada keistimewaan masing-masing... jadi setiap perempuan mesti ada cerita masing-masing.... kalau ada orang minat... kita kena bersyukur.... mama ceritakan satu kisah...

Masa mama buat A level dulu... ada seorang teman yang sangat kacak dan pandai, jadi ramailah peminatnya.... walaupun dia dah ada girlfriend.  Pada suatu masa ada seorang gadis berani yang pada mama kurang cantik dari girlfriend dia, datang dan confessed yang dia sangat suka pada lelaki tu.... pada sangkaan mama, mesti budak lelaki tu tolak perasaan budak perempuan ni mentah-mentah...tetapi budak lelaki ni cakap terima kasih sebab minat kat dia tapi dia minta maaf sebab dia sudah berpunya.... nahhh baik betul pekerti budak lelaki ni... respect betul mama kat dia... nyaris hampir terminat juga...hehehe.. tapi tak baik mementingkan diri dan melukakan hati girlfriend dia kan... 

Kita kena hormat perasaan orang lain... bukan bermegah ramai peminat atau pun tidak... Kak Dhia nak khawin ke? Gurau mama... mana ada jerit kak Dhia... kalau tak nak kawen lagi.. tak perlulah kita ambil serius soal ni... perjalanan hidup masih panjang kan...tapi kalau nak story mori... boleh ajer mama mendengar...



Sunday, 22 September 2013

Our weekend :Tom Yam Udang baring

Saturday morning... Mr H went for his physio treatment...so I drove to Addini for my spa appointment.... though its near.... I felt it was far...driving is complicated for me...hihi.

Then in the evening, ajak Mr H pegi beli groceries.... menangis Aiz nak ikut... so ajak dia naik kereta, reversed then masuk balik, he stopped crying... see, dia cuma nak naik kereta... such a good boy.

But promised Daneen to take her with us.... dengan bersyarat..tak boleh ngamuk...cuma boleh beli satu barang aje. 

Budak baik...terkial mama tolak troli... uhhh Daneen berat...

Balik from there, terus siapkan dinner sementara bibik kemas barang dan cuci ayam.


I made spaghetti,  ordered by Ayra but minced beef meat tak ada, so ganti minced chicken... tak berapa laju jadinya. I also fried nasi goreng in case ada yang tak nak makan spaghetti.... as usual I end up eating both.... hahaha.

On sunday, it was "Hari tanpa kereta"....so kami tak kemana... lepak kat rumah ajer... not rushing to anywhere was also nikmat really ... we had a simple breakfast.


Sunny eggs with baked beans and toasted bread. Minum pula kopi susu bibik yang kaw. Lepas tu bersantai kat laman... tengok little ladies main sorok- sorok with Aiz sambil makan biskut jem nenas...


This biscuits was my favourite snack masa kecik-kecik dulu... tak sangka sekarang dah jadi favourite Aiz....

The only ONE thing that I promised Daneen yesterday....it was not a puzzle who did this to the puzzle...must be the one yang tak dapat ikut tu....hehehe

Bila semua berkumpul kat rumah... rumah tu jadi berkecah ajer...lepas kemas .. berkecah balik...baik saya kemas yang gerenti lepas kemas tak berkecah....lemari solek kat bilik saya... pasal tukang kecahnya adalah saya.... hahaha.

Pink pot aje la ni...habis terabai pot lain...hehe

For lunch, I wanted to make tom yam.... but tak beli pulak udang... so memandai taruk apa yang ada.... sedap pula pada tekak saya... so baik catat untuk rujukan.

Tom yam udang baring

1. 3 ulas bawang putih
2. 4 biji bawang merah
3.1 biji cili merah besar
4. 2 biji cili padi
5. 1 batang serai
6. 2 s/besar udang baring
7.1/2 biji bawang holland
8.1 biji tomato
9.sedikit carrot
10. 5 helai daun limau purut
11. 7 ekor sotong kecil
12. Isi ayam dipotong dadu
13. Garam, gula dan perisa secukup rasa

Kisar bahan 1-6, potong bahan7-9, tumis bahan kisar dengan sedikit minyak, masukkan bawang holland, daun lima
u purut dan carrot, masukkan air, biar mendidih dan masukkan  sotong, ayam, last masuk tomato dan bahan no 13...siap!

Tunggu pak imam...


Bila perut sudah kenyang.... baru khusyuk nak solat... jom sembahyang jemaah... sesuatu yang amat baik... tapi jarang sekali berpeluang... in sya Allah kita cuba perbaiki lagi.



Waktu petang semua orang mengantuk dan tidur... Aiz kalau tidur nak mama peluk... haruslah mama pun tumpang lelap juga...

Bila bangun... perut terus rasa lapar...


I made two types...for the savoury type , I put the leftover spaghetti sauce , stuffed some slice cheese with it... and for the sweet one, I just diced chocolate compound to put as filling. 

Abang Rizq nak puasa besok... so mama did not use all the spaghetti sauce, instead mama combined it with leftover baked beans...it turned out to be our delicious sandwiches for sahur... 

Alhamdulillah we had a wonderful weekend.










Friday, 20 September 2013

The magic words

The challenge that when a child starts to talk... they start to demand us to buy things for them...and even you do not take them to the shop with you... the tv and youtube help them do that.....and their interest keep changing.... from Thomas to Buzz lightyear to Fireman Sam to ultraman...and what not..


Mama nak tu... mama nak tu.... pengsan!!....kang mama bertukar jadi ultraman...yahhhh....bertukar jadi raksasa tu biasa....hehehe.

And then one day I discovered the magic words.... or should I say sentence? 



Aiz favourite pass time is to watch youtube... and he loves to see the demo or discovery of toys in the easter egg..mana nak carik easter egg lagu tu kat m'sia nih.... he was screaming macam nak mati (yg buat mak dia rasa macam nak mati... haha)... until I promised "okay nanti mama beli" ... terus dia stop crying....sedu pun tadak...

So now.... whenever he pointed at something he wants.... I just said ok, nanti mama beli... and he cheerfully said yeayyy!.... kalau anything he likes dah habis umpamanya... with sad face he said mama chocolate dah habis.... and I said, ok, nanti mama beli lagi... and he said yeayyy!

Ayra : Mama ni tak baiklah... mama cakap nak beli tapi mama tak beli pun!

Mama: Aiz bukan nak barang tu lah Ayra....

Ayra: habis tu?

Mama: Dia nak mama cakap "ok, nanti mama beli"...hihihik ( dua orang budak kena kelentong....fuhhh selamat).


Aiz nak gi mana tu.... alaaa janganlah merajuk...hehe.









Tuesday, 17 September 2013

Cheap gadgets that bring joy

Happy belated Malaysia day.... start the day with a good breakfast.  Its always good to try new things.  So I tried online shopping and purchased this...

Please excuse semak samun background....
Mini chocolate fountain.... it said mobile in the description....not that I knew, mobile means pakai bateri...hehehe so the very jakun... terpaksalah beli 4 bateri bagak ... nasib baik it operates well... letih nunggu... sebulan lebih baru sampai...


But the kids love it....kids and chocolate.... susah dipisahkan...it costs me RM59, purchased from livingSosial...the good thing is as it is mini... you dont have to put so much chocolate into it to make it works.... cukuplah for a family of 7 to enjoy .... terlebih sugar kang haru pula bebudak jadi overactive the whole day... huishhh.... harus dielakkan hihi.

Ada makcik kesah jenama apa....
Another promotion item that I bought for RM49 at AEON big... a waffle maker...


Weiii.... jadilah....


My plate....

Resepi Waffle

 2 biji telur
2 cawan selfraising flour
1 3/4 cawan full cream milk
1/2 cawan vegetable oil
3 sudu kecil gula
2 sudu kecil baking soda
1/4 sudu kecil garam
1 sudu kecil vanilla

Beat the egg.... add all other ingredients,  beat well. 


It was a lonnggg breakfast.... we did have fun!


Sunday, 15 September 2013

A lot to do....

After a renovation .... you said... that's it... so tiring and pulus pun sudah kering... and you think you don't want to do anymore renovation .... Oooops... after 2 years... your mind wondering again.... what if... what if.... heiii the actual fact... talking about house... its a never ending story. 

Tok sah cakap pasal renovation lah... cukuplah cerita pasal nak maintain... make sure everything is in order.... tu... sawang-sawang tu... nak kena sapu... bulb lampu yang nak kena ganti... cat yang dah terkopek ... atau kena kopek... huhuhu

So eloklah ada extra cuti untuk buat semua tu.... finally Mr H managed yo put this meja kat our kitchen...


Therefore,  I'll extra working space... yiey!!.. so the new table did aspire me to cook... when Ayra requested bubur nasi... immediately I obliged.

Lagi pun nak cuba my pink pot nih...



As pink as palazo  I wore... hahaha...


Bila bubur masak, boleh test makan kat meja baru....tq Mr H.


Jemput makan semua...

Saturday, 14 September 2013

Sahara Tent Restaurant @ Plaza Masalam

Oohhh...how I long for a break....and here comes Hari Malaysia giving a weekend plus monday break...yippee... but suddenly kena kerja pulak on saturday, nasib baik for a half day only.... bukannya selalu kena kerja on weekend...so... mode redho... hihi

A generous friend belanja makan tengahari kat restoran ni afterwards... just to share with you what a great place it is for those Nasi Arab's lover.


My friend said this place is famous for its tent... but you need to make a booking to eat at their tent because it is limited in number. 


However the whole ambiance is nice, with Arab's kind of deco and big aquarium in the middle that sure kids will love.....so sitting anywhere pun ok....

We were really hungry at that time...as I described to her... my stomach was singing mad and my hands indeed trembling like my first day fasting...

So she ordered  a lot!... for 3 hungry ladies...





Ohh what can I say... the food was delicious.... how could we not finish them?....burggh...alhamdulillah...hehehe.

Thursday, 12 September 2013

Sharing is caring....

Bila terlebih rajin..... rasa macam nak tumbuk-tumbuk...instead of blender-blender





Tapi bila ada yang bergaduh berebut nak tolong.... rasa macam nak tumbuk-tumbuk jugak....boleh lagu tu?

Terpaksa makcik berdiplomasi.... haa bergilir tumbuk...mula-mula Daneen, lepas tu Aiz... lepas tu mama... sudahnya Mr H, kita makan tengahari lambat sikitlah yea...

Dulu Abg Rizq dan Kak Dhia pun lagu tu la juga masa kecik-kecik... biasanya perkara yang sama saya buat... kongsi... baik mainan, makanan atau apa pun... 

Memang kekadang rasa penat nak ber'rasional' dengan budak-budak... tak berkesudahan...

Pagi tadi Ayra nak makan fries... ada fries rupanya dalam peti ais... abg Rizq beli kat kedai runcit... tapi dia takut nak makan.... takut abg Rizq marah... dek kerana kebiasaan "I don't want to share" ... 

Saya suruh juga bibik gorengkan ... dan saya assured Ayra that abg Rizq tak marah. Then when I told Rizq that the fries he bought had finished.... and I will replace it...he said its ok mama... you don't have to.... sejuk I dengar... I guess I just need to be patient and keep rationalising with them until depa besar and faham konsep sharing is caring...


Wednesday, 11 September 2013

Ayam Mr Bean...



Kadang- kadang bila beli groceries saya terus beli ready food for our meal, macam marinated lamb atau chicken... balik sumbat dalam oven, terus boleh makan. First time saya beli whole marinated chicken. Somehow kat AEON Big, whole marinated chicken lagi murah dari marinated pieces... don't know why...

Little ladies memang suka nak menyibuk kat dapur kalau saya masak... itu pasal saya jarang masak... kehkehkeh. Bila derang tengok saya nak bakar ayam tu, excited pulak derang sambil jerit to each other... eh ayam Mr Bean... korang sure dah tengok kan citer Mr Bean pakai turkey kat kepala tu....itulah depa ni ... seronok betul, pas tu sibuk tanya saya.... mama letak apa untuk filling.... ( macamlah mak derang rajin nak menyumbat ayam tu)..... dengan selamba saya jawab....JAM!!... hahahaa.... kami sama-sama ketawa berdekah-dekah kat dapur tu...

Ayam Mr Bean ... untuk Mr H...

Lawatan Sekolah...

Ayra pernah tanya saya... mama kenapa kalau lawatan sekolah asyik budak darjah 4,5 dan 6 jer yang dapat pegi? Jawab saya sebab budak darjah 1,2 dan 3 kecik lagi.... terus dia counter... tapi mama, kenapa masa tadika ada lawatan... budak tadika lagi kecik mama... hok aloh terus makcik diam tak reti nak jawab... hehehe

Tak tahulah dia pegi tanya cikgu ke apa... pasal tetiba jer, cikgu sekolah buat lawatan dan darjah 2 pun boleh join juga.

So last Saturday, Ayra pegi excursion ke Akuaria dan Tugu Negara... excited sungguh dia , pukul 4.30 pagi dah bangun tidur... saya suruh dia tidur balik... tapi saya tak rasa dia boleh tidur pasal pukul 6 dia dah siap... jenuhlah dia menunggu coz pukul 9 baru berkumpul kat sekolah untuk naik bas... hihi 



Bila ambil dia petang tu... of course mak budak tanya soalan standard...best ker lawatan?... macam tak berapa best jawab beliau... kenapa tanya saya lagi.... Akuaria tu macam dah lainlah mama.. eh Ayra terre... boleh ingat ye... last Ayra pegi kan masa tu... Ayra dok dalam pram tau... kata saya... hehe... confuse kejap mak budak... 

(Pratice :Fikir dulu sebelum jawab...samalah mak budak pun kena practice juga... hehe)

Dia diam dan fikir... lepas tu dia jawab... mungkin sebab banyak sekolah lain pun buat lawatan, jadi tempat tu crowded ... itulah sebabnya tak berapa best...haaaa logik sikit kannn

Tuesday, 10 September 2013

Windmill Lolly

Hi semua... jom berkerastangan....

Kita buat windmill macam ni


Bahan-bahan yang kita perlukan adalah seperti berikut;


Pensil yang atasnya ada pemadam, kertas pembalut yang agak tebal(bought at Mr DIY) pin dan gam macam dlm gambar tu.

Mula-mula gunting (tak termasuk lak gunting dalam gambar ... hihi)kertas berbentuk empat segi sama seperti ini, ingat.... bukan empat segi tepat atau segi tiga atau segi bulat ( as thought by Aiz...hehehe)


Lepas tu, gunting setiap penjuru bertanda merah.... careful jangan sampai terputus.... 


Kemudian lekatkan penjuru ke tengah dengan gam yang kuat.


Akhirnya lekatkan pin kat tengah-tengah dsn cucuk kat pemadam pensil. Tips untuk bagi windmill berputar bila di tiup angin ( yang kuat...huhuhu), pastikan lubang agak longgar.


Untuk hasil yang lebih menarik... bolehlah ikat lollypop with ribbon... and a label too.
Selamat mencuba and have fun!!.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...