Tuesday, 16 April 2013

Weekend Cooking Trick...

Kalau nak buat ikan cencaru sumbat... cer tengok bahan-bahan ni...

abaikan rempah kurma tu.. ganti dengan pes cili giling

Nak jadikan bahan mentah kepada sambal cam dalam mangkuk tu.... dari status rajin boleh terus tukar status malaslah kannn

Tapi uols jangan risau... tricknya macam ni...

Pagi minggu tu korang bangun dengan rileksnya...tenang-tenang, tarik napas ... lepas perlahan-lahan

Tanya seisi rumah ... haa hari ni nak bekfas ape?... sebelum derang jawab ... cepat-cepat bagi seggestion... kita makan nasi lemak ye... cepat cepat start enjin keta pi beli nasi lemak yang sambalnya terbaikkkk kat area rumah uols

Dah sampai kat gerai... mintalah nasi lemak... pas tu pesan kat acik tu , sambal bungkus asing ye kak/adik( jangan panggil acik... atau nenek lak, kang dia malas nak layan).. kasi sambal lebih sikit boleh kak?

Lepas tu masa nak makan nasi lemak tu... pesan kat anak-anak... ambil sikit je sambal tu... pedas kang kalo terlebih... padahal memang nak make sure sambal tu berbelen ye...

Nanti kang senang nak buat ikan sumbat pakai belen sambal tu.. tak yah susah-susah... hehehe


Sedap tau... dah sah-sah sambal acik tu sedap... confirm ikan bakar ni pun sedap...

Lepas tu kalo hari minggu mesti nak masak special sikit kann... lepas balun nasi... nak pulak pencuci mulut... jangan risau jom kita semak trick kedua...

Dhia memang suka makan bubur jagung... memang sedap bubur jagung... tapi memang remehlah nak masak bubur jagung... nak kena buang kulit berserta bulu-bulu tu... nak hiris lah pula biji jagung dari batangnya... pas tu nak merebus bagi empuk bukanlah sekejap.

Now semua tu tak payah buat... beli je cornel corn dalam tin tu... tarra...

wahhh sekejap aje dah nak masak..
haaa... jangan risau gerenti orang tak tahu ( kalo tak cakaplah kan)... sedap macam ori...


bertambah-tambah  makan... setin confirm tak cukup.... .

bagus kann mak budak?... bila masak cepat, ade lebih masa... barulah boleh  layan hindustan se'das...hihihi.

2 comments:

  1. Replies
    1. Hi Ibuayu...

      Gitulah keedahnya... selalu cari shortcut sebab tak berapa nak rajin... hihi. Tq for following my blog , ibuayu ade blog?

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...