Tuesday, 22 July 2014

Bekal untuk Abang Rizq

 
 
Abang Rizq sekarang balik setiap hujung minggu 
sempatlah buka puasa bersama setiap Jumaat dan Sabtu.
Petang Ahad , dia sudah balik asrama
jadi mama siapkan bekal untuk berbuka
 
 walau semalas selesu mana ibu
mesti kalah dengan anak
macam dah kena pukau
time dia ada, rajin pulak kita masak
 
 
 
So... Ahad yang pertama, masak nasi tomato dan kurma
 
 

 
 
buat acar letak epal hijau separuh
suruh pula bibik buat ayam masak merah...
 
 
Tapaukan juga popia nestum... suruh little ladies gulung
potong serong serong, goreng garing-garing,
terus gaul dengan nestum, gula icing, horlick dan susu tepung.
sukatannya ikut tekak memasing.
 
 
Ahad yang kedua...
kari kepala ikan, butter prawn dan
puff tuna.
 
Ahad yang ketiga ...
 berangan nak buat nasi hujan panas dengan kuzi.
Sekali dia cakap... mama, boleh tak hari ni nak buka kat McD
dengan kekawan ... dah janji
langsung mama tak jadi buat kuzi..hihi
betul lah masak jadi rajin sebab anak... kalo laki,
 masa baru kahwin... semangat rajin memang tinggi
lepas tu paham-paham sendiri...hihi.
 
 
Kita pun dah start buat kuih raya... ini pun sebab anak-anak yang minta. Kita mulakan dengan biskut dahlia sebab satu family pun suka. Biasa kita buat , resepi campak-campak..lepas tu cuit sikit rasa... tak boleh telan, so kena lari pegi kumur... hish tak senonoh kan... muahaha
 
Jadi kali ni kita nak jadi senonoh, kita buat ikut resepi... pilih-pilih resepi ,  kita termakan dengan tuan punya resepi yang cakap ... resepi dia yang terbaik... betul lah tu terbaik untuk tekak dia...citarasa berbeda kok...pada tekak saya dan anak-anak, resepi campak-campak tu lagi sedap. So rasanya kena belajar timbang-timbang ingredients la lepas ni...huhu. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...