Friday, 4 July 2014

Kemas rumah untuk Ramadhan


Hari ini hari keenam Ramadhan, Alhamdulillah...

MIL was at my house last day of Syaaban
She came to fast here...anaknya 7 orang di sini, di Kelantan cuma 2.

Since ramai yang datang jenguk dia, kita pun apa lagi... makan dan makan...esok kan puasa...hihi


Nasi kerabu....


Ayam percik...otak-otak
(Jangan tengok penyapu tu...tak lalu)


SIL bawa kuah durian..roti jala dan pulut.


BIL baru balik Turki and bawa apple tea

Before makan-makan...

Kemas rumah sat.


Alih sofa kat sini...


Nak lapangkan ruang ini...
 bercita-cita nak jemaah magrib di sini...
Jamah kuih lepas tu jemaah
Sebelum ni, makan tahap bangun tak boleh  lepas tu...
 magrib tentu hujung waktu.

Ramadhan yang pertama...

Apa saje topping la labu...daging burger and nugget ...


Ini seafood pizza...buat sendiri boleh letak udang banyak mana suka...


Sekarang kan senang nak buat groceries...order jer online...beli tepung pizza dan cheese dari tesco online ni laa.

NSK pun boleh sampai jalan kaki jer dari rumah ( jangan haraplah makcik nak jalan kaki...sayang lemak!)

SAM Grocery pun dah bukak dekat opis..
Sekarang ni...malas atau rajin jer nak masak....selalunya tak seberapa rajinlah...huhu.


Tapi hari pertama puasa kira rajinlah...lepas uli pizza( pakai tangan tau!)...buat pulak congo bars...ehs ehs rajinnye dia( Mode angkat bakul sendiri)


Opss yang ini bibik yang masak...


Alhamdulillah seperti dirancang kita jemaah magrib...baru satu rakaat blackout lah pulak...


Ujian sungguh....solat dalam kepanasan...kita haus nak minum air, cari jug tak jumpa...rupenya Mr H cacak lilin atas tu ...critical nak makan nasi lah tu ...candle holder tah di mana...hihihik.


Satu hari Aiz cakap ...I wanna go to the castle...mamat ni sorang kadang cakap omputih...hasil pembelajaran tru minescraft games and youtube...
Manalah ada castle kat sini nak oii...lepas tu dia tunjuk menara masjid kat rumah...laaa..itu ler kalo cikgu tu youtube...masjid pun jadi castle.


Maka one day... papa pun bawalah Aiz ke masjid...tak sangkalah Aiz jadi idola pula kat masjid tu.... jap hilang ikut kawan...makanya Ramadhan tahun ini mama solat kat rumah jer lah dulu...teman Aiz .



"Doh mung ni bakpo dok cerito hal semaye nih..mung nok tunjuk mung baik ko ?"

"Maah lah tok ime...manolah tahu ado hok nok tiru....kea bulih jugok saham pahalo sket..hehe"

Jom solat jemaah magrib ...ya Allah kurniakanlah istiqamah pada kami....

2 comments:

  1. periuk tu sama warna dgn batang penyapu. Beli di kedai yg sama ke? hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laaa...kan dah habaq jangan tengok...awat tengok gak?...hihi

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...