Thursday, 10 July 2014

Renew Passport bibik...


Pejam celik pejam celik
Dah 13 hari puasa
Cepatnye masa...
Macam tu juga pejam celik pejam celik
Bibik dah 5 tahun dengan kita

Maknanya passport bibik 
dah nak expire
Kena pegi renew sebelum renew permit ni
Kang jadi macam hari tu...

Tepon agent...dia cakap kalo suruh saya, saya charge RM450 
Baik buat sendiri katanya lagi...
Hihi bagus! ada agent tak nak duit.

Jadi kami laki bini kenalah cuti
Sorang jaga anak
Sorang urus bibik

Sebelum pergi kedutaan Indonesia
Siapkan insurance dulu,
Mr H beli kat pejabat pos dengan harga RM60

Pepagi sesudah subuh mereka berdua dah berangkat
Majikannya yang baik hati...ehem!
Bangun pagi goreng cekodok buatkan bekal, takut bibik lapar nanti...
Anak pergi sekolah tak de pulak maknya sibuk buat bekal ekk...
Tak pelah...renew passport bukan hari-hari pun...muahaha.


Haa...tu dia..dah turun pepagi pun...que masyaAllah...panjangnya!
Kedutaan belum bukak lagi ni...

Harga untuk passport baru cuma RM18 je. Gambar passport percuma di sana.


Menjelang tengahari barulah selesai urusan.. 

"macamana urusannya bik?"
Tanya saya sesampai dia di rumah.

"saya jumpa ramai orang Indonesia di sana" jawab bibik excited.

Lol namanya pun kedutaan Indonesia...ramailah Indonesian...hihi

Ok itu cerita bibik buat passport before puasa hari tu...ini cerita saya buat cream cracker cheese pulak untuk buka puasa.


Bulan puasa pun saya berani-berani tak ikut resepi....agak-agak je, tak boleh nak rasa pun tak pe...saya kan terrer...

Biasa kalo buat cream cheese ...utk red velvet saya tak letak gula pun....kek tu dah manis kann...

Cream cracker ni orang kelantan panggil sekut tawar...pastinya sebab dia tawarlah kan...hihi.


Saya pun tambah 2 sb susu pekat manis kat cream tu....bajet nak tabur milo...mesti manis.


Pastu letak snickers ... ada 2 ketul sebenarnya, seketul tu saya potong-potong tabur...seketul lagi hilang tak dapat dikesan...ehs ehs!

Nampak macam sedap kan...kan

Bila buka puasa....makcik yang rasa dulu....tang chocolate tu manislah...tang lain tawar hebear....hiii buat malu jer jadi orang kelantan, tak reti bajet manis...

Apa lagi...makcik simpan balik dalam peti ais....nasib baik semua orang kenyang makan texas chicken...so depa tak mintak.


Esoknya pi beli strawberry....


Taruk pulak chocolate sauce....haaa barulah  laju.

4 comments:

  1. bibik x pose ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaedahnya cerita sebelum puasa campur cerita terkini tu...lupa nak habaq

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  2. he he he..patutlah

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...