Saturday, 5 January 2013

How we spent our new year - Part 2

New year morning... bangun pagi tanya nak makan apa kat budak-budak.... depa cakap... boringlah mama asyik makan roti canai... atau nasi lemak jerr..

Ooo boring ye... hari ni mama buat western breakfastlah...


Apa nak susah... buka tin ... masuk microwave.... buka plastik... masuk microwave... haa senangkan... hehehe...

The only thing yang usaha lebih sikit cuma scramble egg tu jerr... hihi

Sebelum pegi cuci rumah... krew kena makan kenyang-kenyang dulu....

Then lepas dah habis cuci ...ajak derang bbq pulak...

Mula -mula set up place... kali ni kami tukar selera nak bbq kat rooftop( kami panggil rooftop...macam tinggi je ye... hehhe). Sebab rumah kami terletak tinggi sikit dari rumah yang lain, jadi view boleh nampak rumah lain kat bawah dan neon di seberang  highway... kalau new year... boleh nampak bunga api... tapi saya silap timing... patutnya buat semalam... baru ade bunga api...tapi Mr H kerjalah pula.


Saya dah perap ayam one day earlier...ini resepi sendiri... sebenarnya masuk je bahan yang ada kat dapur... derang kata sedap... jadi bolehlah share....

Asian BBQ chicken

Seekor ayam
sebiji bawang besar
selabu bawang putih
2 inci halia
4 sudu besar madu ( honey with lime)
2 sudu besar kicap pekat manis
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil lada putih
1 sudu kecil lada hitam
garam secukup rasa


Ayam  yang sedang dibakar oleh ...


Tukang bakar kita yang rajin... chef Rizq... hehehe


Tengah dok syok bakar... tiba-tiba ade bunga api besar... cantikkkk sangat ... for few minutes..adalah beberapa das. hijau...merah.. kuning... tapi tak sempat nak snap gambar bunga api tu...kalau snap pun rasanya dengan hp canggih ni... tak nampak apa juga ... hehehe.. semua orang dok wow.. wow... tapi Aiz lari pulak masuk dalam rumah ...aikk ... hilang macho... takut bunga apai rupanya...

krew cuci rumah daa sampai...
Selain kawan Rizq... Mak Su, Pak Su pun join sekali... Mak Su bawa buah mangga dari Batu Pahat... besar gilerr... kebas tangan nak memotongnye... hehehe... lepas makan ayam.... nasi goreng... spaghetti. ..potato wedges and fries.. kita makan rojak buah pulak... and penutupnya adalah dessert kek batik mak su dan ais krim vanilla... jadi cuba bagitahu... kalau antara azam tahun baru yang mungkin unrealistic... adalah azam yang nak kurus sikit tu... huhuhu.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...