Friday, 21 June 2013

Cheap trip to Sentosa

Hello...miss me?

Nope?!!

 but I miss you ... miss to update blog... byk betul nak cer citer... tapi tak de masa..

Sambung balik citer Singapore...

The 2nd day ....punya liat nak bangun..badan sengal....

Jadi kami keluar agak lambat...

Kami sebenarnya nak balik awal KL pasal besok dah kerja, so pi Sentosa kenal-kenal tempat jer...

itu pasal cheap loo....

Kami chup-chup dulu...
Abg Rizq suruh tunggu adik-adiknya besar baru pegi tempat cam USS...
baru seronok sikit katanya ( faham sgt ...kalo pi la ni , dia x leh nak enjoy coz tlg mama papa jaga adik-adik.. )


ahh dah nak sampai sentosa...


Stop bayar tol... kalo pegi time lunch dari pukul 12 noon sampai pukul 2 pm , tol paling murah dikenakan ... cuma SGD2 sahaja....tapi kami sampai pukul 11.45 am ... jadi rugilah SGD4... ( berapakah tol sebenar yang dibayar oleh Mr. H?- soalan matematik hehehe)



Autopass ni memang tak leh pakai at few places... pasal the card was upgraded but not the machine... so janganlah terkezutt panik lak... kenalah bayar kat kauter atau tekan intercom panggil orang untuk bantu..

And kalo pi time lunch ni yang bestnya... tak yah bayar parking.... naik train dan tram pun percuma...

free sightseeing

But we chose untuk naik train ni... dari station yang paling hujung iaitu Beach Station...till the 4th station.


It is free as long as tak keluar dari kawasan Sentosa....
before naik train baiklah settle dulu apa-apa yang patut...
apa lagi pi toiletlah...



Ayra happy coz kat sini toilet ada paip air ..hahaha

"Kakak Ayra... you better be fast or else nanti dah tak free...nanti mama marah sebab kena tukar tajuk n3 "

We did stop at Merlion station... nak bercamwhoring dengan mermaid lion ni...mana ada kat negara lain kannn...





Lepas posing-posing... naik balik train till the last station at Sentosa, then patah balik...oihhh jimat sungguh!




Haa... kalo naik yang kena bayar tu... ko tengok-tengok jer lah dulu ye... hihihik

Bila sampai balik ke Beach Station... jam dah dekat pukul 2... perut pun dah berkeroncong... 

Kami nak pi makan mee rebus kat JB... tapi  nampaknya kena sendal dululah perut ni... ochestra mengalahkan song of the sea da ni...

Nampak kiosk ni...


Checklah dulu ada sijil halal ke tak?


ohh Alhamdulillah halal...


Apa lagi... bedal lah... sebab semuanya sedap....

kami keluar Sentosa just on time pukul 2 ptg.... terus menuju Malaysia...

on the way balik... Mr bagi pula soalan BM
Apa kah perbezaan bandar Malaysia dan Singapura?

errr... entah... cam sama sajerrr... semua orang tahu Singapura sangat bersih... tapi KL pun bersih gak kannn..

Haa tengok tahap kebersihan Singapore... mana ada tampal iklan -iklan free cam " lori Sewa..." , " kutip hutang secara ghaib..", " Tukang urut lelaki kuat..." etc etc.. kat tiang tiang...lampu... jambatan..

Ha a... memang mantop betul tahap observer Mr H... sebab tu kalo lemak I naik suku cm pun dia boleh perasan... I biasanya buat deq jerr... I tak perasan U... maka teruskanlah makan.. huhuhu.

Dah masuk M'sia... kami test GPS cari otak-otak kempas...


Jumpa U...tapi ingat yang masak, rupanya frozen... kalo tak bawa icebox leh tahan 4 jam kata tokei ... gamble je beli satu bundle, 50 keping , cuma RM14.50.... rasanya perjalanan kami lebih 4 jam but alahamdulillah masih ok ... sedap!

Lepas tu kami teruskanlah pi cari Mee rebus Hj Wahid tu..



Eh awat nama kedai bukan Haji Wahid...? ropenyer empunya kedai sudah generasi ketiga Haji Wahid... pangkat cucu lah kann..



Sedap.. tapi tak leh nak habiskan... tak pasti sebab muak ker atau dah terlebih sendal...


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...