Wednesday, 26 June 2013

Sahabat kepada anak-anak...



Tak tahulah semenjak dua menjak ni otak weng sikit... tengok tajuk ni boleh pulak my brainy brain translate Che Rizq instead of Chef Riz...

Terkezutt ai... macam nak terkeluar biji mata membaca tajuk tu... kakahkah..

Kalau ye pun Che Rizq bercinta tak kan sampai masuk tenet... apalahhh ... ingat glamer ke Che Rizq tu takat mak dia ada blog yang entah ade ke tidak orang membacanye.... hehehe... macam-macamlah saya ni.

bercakap pasal cinta...hermm...

Hari tu Che Rizq mengadu pasal cinta...

ingat dia nak ngadu kisah dirinya... rupenya kisah orang lain... ah tak kisahlah... best juga kalo ada spy...dia inform saya yang dia rasa Dhia ade boyfren... WHAATTT??!!

Ayra pun sebelum tu tersasul gak cakap boyfren kak Dhia bla bla bla...lepas tu alamakkk terlepas cakap... pesan mama jangan bagitahu kak Dhia ...

Saya mendengar jer... buat-buat cool...

Mencari hari yang sesuai untuk confront anak dara nih

Macam mana nak tanya ekk?

Saya rasa weird... mesti dia pun rasa weird...

Mana ada orang cerita kisah-kisah cinta pada mak... mesti cari bff untuk berkongsi-kongsi story... apa kelas citer kat mak... silap-silap haribulan kena marah tak pasal-pasal.

Kita dulu pun masa kecik-kecik kalo crush (suko habih ten ko budok jate hok kiut-kiut tu) pun pendam je dalam hati... biarlah rahsia.

Alahh ... time-time ni bukan boleh siyess sangat... kejap suka... kejap tak suka... ye tak? cinta monyet lah kata kan..should I worried?

Tapi ehh risau juga ekk...

Ermm nekadlah tanya...

Mama : mama dengaq Kak Dhia ada boyfren la ni... betui ka ? ( awat sleng utara lak nih... herm nerbes sampai tukaq sleng!)

Dhia :  ermm dah putus daa..

Mama : Senyum... tak perlu kata apa-apa...

( dalam hati lak cam ni : Makk aiii dia mengiakan!!!  cakap dah putus... baru sebelas tahun dah reti putus-putus bagai... selamba jer ko! tak rasa weird ke... tak takut pun kat mama? ehh confuse confuse... cam gini ke bebudak sekarang?)

Tarik nafas... kata nak jadi sahabat... rilekslah... sebagai sahabat... kita kena cool dan tanya..

Mama : kenapa putus ?( berlakonlah buat-buat terkejut... walhal rasa lega amat)

Dhia : Dia jeles kak Dhia kawan dengan orang lain juga.

Mama : ( kali ni memang betul-betul terkejut... ) Oooo...

haiii ... tak tahulah nak cakap apa... saya dah ajar mereka apa yang boleh dan apa yang tak boleh... haram halal untuk seorang lelaki dan perempuan...

Biasalah kalau mereka sudah mengenal perasaan cinta... mereka sedang melalui proses yang normal..... saya boleh menjadi sahabat yang mendengar ... menjadi ibu yang menegur...

Ya saya rasa saya boleh terima... kalau dalam rumah ini ada yang sedang bercinta...

asalkan....

yang bercinta itu bukan Mr H!!!




4 comments:

  1. Ila,
    Satu hari nanti saya juga akan melaluinya. Macamana la yek..

    ReplyDelete
  2. hadapi dengan penuh ketabahan... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Well...saya 'bercinta' sejak dr darjah 5!! Same age dgn Dhia...bdk2 cute mmg slalu jadi perhatian..hohoho....punyalah daring, siap kenalkan dgn daddy i...and lg daring bila putus, siap tukar sekolah bagai :) hohoho (ketawa suka)....

      Delete
    2. Wah... hebat u!!.. nasib baik Dhia tak minta tukar sekolah jugak... hihi

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...