Thursday, 25 July 2013

Bila anak malas mandi...

Aiz sekarang malas betul nak mandi...

Betul2 menurun mak dia masa kecik-kecik dulu... pun liat nak mandi..ngehngeh

Masa I nak berangkat ke UK belajar dulu... my family dok perli... haa sukalah tu, dapat pegi UK... tak yah mandi... hiii jahat tau derang nih...

Walaupun I tak suka mandi... I mandi juga bila dah hujung-hujung waktu ...I tak de lah nak lari keliling rumah mengelak nak mandi... tang ni tak tahulah menurun sape..

So apa nak buat kalau nak suruh budak ni mandi... macam-macam teknik makcik pakai...

1. Aiz jom mandi... nanti mama bagi ceklat...
2. Aiz kalau tak mandi nanti tak leh ikut jalan-jalan
3. Aiz jom mandi tub... nanti kita main air macam fireman Sam
4. Aiz nak mandi dengan mama kena mandi now... kalau tak, mandi jer dengan bibik( he prefers me...)
5. Aiz budak baik...dia suka mandi...jom mandi
6. Aiz kenapa tak dengar cakap mama... mama sedih ni ... jom mandi

Teknik-teknik tersebut menjadik sekali dua... lepas tu ... tak jalan ... kena tukar teknik lain...

Masalahnya ... dah buntu kepala cari idea...

Semalam Mr H tunjuk video budak kena rotan... sebab ponteng sekolah... kesian pula tengok... tapi mungkin itu cara nak mengajar anak... orang tua kita cakap... sayang anak.. tangan-tangankan...

Mama : Aiz jom mandi

Aiz : tak nak

Mama : Aiz nak kena rotan ye??!

Aiz : Tak nakk...... Aiz tak nak rotan...... Aiz nak burger..

 #@##@ ape ko ingat rotan tu makanan ke... hisss... tak menjadi juga teknik ni... dah tergelak ... tak jadi lar nak rotan...



My father pernah cakap ... tak menang bergaduh dengan anak...

So apa nak buat??

Parents : buat tak tau jer...

Daripada dok stress... kalau susah sangat nak mandi... tak yah mandi de... budak budak tak lah masam mana kalau tak mandi... lap-lap sikit badan ... tukar baju ... letak bedak sikit... dah boleh cium dah... kalau dia bagi...kalau tak... kejarlah sekeliling rumah lagi... hehehe



2 comments:

  1. hehehe sama je kat rumah ni pun malas mandi. and teknik2 tu makan sekali dua je pas tu hmmm..and last2 suka hati la nak mandi ke tak...hehehe

    tapi part tak nak rotan, nak burger tu mmg lawak la aiz...heheh


    btw sis nak share contest di blog, jemput ye... www.roslidamjani.com :))

    ReplyDelete
  2. ada geng juga rupanya ye...hehe

    in sya Allah nanti saya tengok contest tu... tq

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...