Monday, 29 July 2013

Butterscotch Bread Butter Pudding

Mr H ada beli roti hari tu... Gardenia butterscotch... roti ni memang sedap... kalau toast lepas tu letak a slice of cheese... marbelless sangat

Tapi bulan puasa cam gini mana laku sangat roti nih...jom lah kita buat bread butter pudding... saya refer kat resepi model80an...kawan saya dah lama suruh cuba... tapi saya tak berapa nak rajin pulak

Tapi bila saya tengah rajin dan semangat nak buat, roti pulak tak cukup... resepi asal pakai 10 keping ... roti saya tinggal 7 keping aje... saya kalau semangat dah membara cam gini... I won't take a no( hahaha jgn percaya sgt)... mesti teruskan juga hajat dihati...hehe. 

So okay saya sharekan kat sini resepi yang pakai 7 keping ajer... vanilla tak ade... full cream milk pun yilek..kismis pun tarak... 

Ni apa nak jadi ni... banyak sangat yang tak de... belasahlah labu... hehehe  



Bahan-bahan :-

7   keping roti
200ml whipped cream
200ml evaporated milk
120ml gula perang
4 biji telur
chocolate chips
Sedikit butter

1. Sapu butter pada bekas
2. Potong roti dan susun dalam bekas
3. Satukan whipped cream, susu sejat, telur dan gula... kacau
4. Tuang bahan no 3 dalam bekas
5. Biarkan selama 30 minit

Itu yang calour merah tu tak pernah di buat orang kan... sukat gula pakai ml...



Kaedahnya saya pakai cawan ni...ukuran ml... malas punya pasal belasah jer sukat lepas sukat susu dan whipped cream... bertuah punya mak budak...shortcut aje.
Kalaulah tak de bekas cam gini... pinjam je botol susu boboi... kan senang tu...hehehe


Begini rupanya lepas dibiarkan selama 30 minit, taburlah chocolate chips.. pengganti kismis. Letak juga butter kat atas roti tu sikit untuk nampak lebih mengancam bila masak nanti...
Bakar dalam oven 170'c... masa... agak agak da ...


Bila dah masak ... makan dengan sos kastad ... panas pun sedap... sejuk pun sedap... boleh tanya testimoni saya si Dhia... pasal separuh bekas tu dia yang habiskan... hehehe

Sos kastad :-

120 ml whipped cream
120 ml susu sejat
2 sudu besar tepung kastad (bancuh dengan sedikit air)

Masak semua bahan diatas dengan api perlahan... kacau ... kacau... dan kacau ... jangan berenti tau!... sampailah sos agak pekat... tutup api dan kacau lagi ... kacau... kacau... seketika. Okay ... dah siap bolehlah makan... heiii tunggu azan magrib dululah... hehehe

3 comments:

  1. suka buat bread pudding ni... mudah, cepat & sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul betul betul...... kita kalo yg susah2... tak berapa nak rajin... hihihi.

      Delete
    2. Betul betul betul...... kita kalo yg susah2... tak berapa nak rajin... hihihi.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...