Tuesday, 17 December 2013

Our superb dinner at Wan Thai... dan mari belajar sejarah di Makam Mahsuri.


Lepas ambil abang Rizq... terus balik hotel
Nak tengok sunset.


Warna yang cantik tapi sedih... senja adalah penghujung hari...umpana penghujung waktu yang sayu dan sepi. 


We could actually see Dataran Lang from here... gambar from Samsung note... ini je lah yang termampu. 


Neon pun sudah menyala...time to get ready for dinner. We  wanted to try  Wan Thai since everybody has recommended it..


Interior restoran cantik... penuh seniukir... arca-arca yang melambangkan negara siam. Saya suka tengok pelayan-pelayan yang siap beruniform .... pantas berkerja... sekejap cakap siam... sekejap cakap melayu.


Super yummy soft crabs... yang masih terbayang-bayang.


Macam-macam jenis tomyam... pening...this was what they suggested


Ayam pandan dan kerabu mangga...ikan siakap 3 rasa yang snap gambar, thats why it was not in the picture... hehe.


Kami ordered pulut mangga dan pulut durian juga ... jadi air kena minum air kosong jer lah... jaga kesihatan diri... tok ma concerned tok ki lately gula dalam darah tinggi... takut kena kencing manis.

Memang sedap semuanya... lagi sedap kalau makan tanpa gangguan... si Daneen dengan Ayra dok ulang alik ke ladies... macam toilet ini aku yang punya... muahaha..aduhh!

For all that we paid RM170 ....but its worth it.

The next morning....  jom kita keliling Langkawi.


Pemandu pelancung a.k.a Mr H tolong ambil gambar rombongan cik kiah naa...

First kita breakfast...waduh pesal semua kedai pagi-pagi dah jual nasi campur... nasi lemak tak da ka?


Nasi campur breakfast, lunch and dinner... ada harapan nih....

Singgah shopping gamatlah....


Errr.... minyak gamat boleh kasi slim ke dik?


Kena banyak walk lah...


Nak slim dan cantik macam Mahsuri....


Disambut dengan gamelan... serius adik-adik...senyumlah sikit...hehe.


Kesian Mahsuri kena fitnah ... dari dulu sampai sekarang penyakit dengki tak pernah pupus...
Lagenda Mahsuri tidak diambil sebagai pengajaran.


Asalnya bukan kubur Mahsuri aje di sini...tetapi  kubur-kubur lain telah dipindah ke tempat lain.


Sangat klasik rumah Mahsuri...


Budak berdua ni nak naik ikut tangga dapur yang klasik tapi tak lepas...turun balik.


Akhirnya ikut tangga depan ...



Dah sampai atas... gayat pulak nak jalan atas lantai jarang...


Hahaha...daraklah Daneen.


Banyak yang kita tengok...banyak kita belajar...mama pun tak tahu apa bendo ni....eh tak kan alat ketuk tikus kott......??


HAAA...yang ini mama tahu... dulu-dulu rumah nenek mama ada ni... tempat simpan padi.


Ada benda tak payah bagitahu dah tahu.... Snow White yang ajar....nyanyi kat telaga...I'm wishing...I'm wishing for the one I love....


Cantik kan sawah menghijau...


Jomlah pekena ais krim goreng..


Tapi ini yang terbaik....rugi tak beli banyak...paling best kuih peneram tu....ada demo camne nak masak kuih traditional ni.


Bye Kota Mahsuri....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...