Thursday, 27 June 2013

Restoran Nasi Ulam Kampung Kraftangan @ Kota Bharu

Ni nak citer... saya dan Mr.H jarang sangat nak kemana-mana berdua-duaan... contoh macam cuti ke ... berdua aje.. ala-ala honeymoon...candlelight dinner pun hardly.

Selalunya mesti bawa bebudak sekali...camne nak romantik-romantik...?

Pasal tak sanggup nanti kena audit " mama papa pegi mana?'' ... "kenapa tak bawak kitarang?" ... "tak aci...".Soalan dan statement yang membuatkan kami rasa bersalah...

Sebenarnya bagus kalau sekali sekala dapat spend time together... memnyemarakkan rasa... jiwang aduhhss

Kalau kami berdua kemana pun, selalunya sebab pegi buat groceries atau ade some errands...itu pun mereka ingat saya pegi minum-minum dulu baru pegi settle errands

Teruk kan depa ni... sekali sakala bagilah can, ye tak?

Baru-baru ni kami berdua... opps berempat... but technically berdualah coz yang lagi dua orang tu were my parents not the kids, who joint us to return to Kelantan.

Itu pun balik sebab ada hal nak buat treatment slip disc Mr H yang insyaAllah saya cerita di lain N3.

Kami naik AirAsialah pasal murah sikit... but u get what u pay for... mestilah kurang selesa kalau banding dengan MAS... kena menapak jauh lalu berpeluh-peluh...  ketiak  berbau masam membuat resah... silalah ye take extra care... kesian bakal jiran yang dok sebelah. Mr H ni pun satu... bila jiran dok sebelah masam ... minta tukar seat dengan saya... hello bang, saya pun ada hidung!... abang tak kesian kat hidung saya ker?... Mr H tergelak bila saya cakap cam tu... dia tak perasan dia dera saya... baik berterus terang ajer... serupa juga kalo dia termakan makanan yang dah masam...mesti dia suruh saya rasa gak... kalo dah basi tu, basilah... nak juga dera tekak saya rasa sekali...ye lah dia kata nak confirm basi ke idak... hello bang, where is your self confidence... ehs ehs ehss.

Atas flight ... belek belek magazine ... nampak gambar ni..



Perasan lak sama cam Aiz... tang rambutlah kot... ermmm sebenarnya sape yang tak tahan berjauhan ni???

Bila dah nak sampai ... Mr H dera lak saya ambil gambar... buat malu jer lah... macam jakun bebenor... tapi  cantik gak muka bumi Red Warriors nih...



My father's friends fetched us at the airport... terus dari situ bawa mereka makan kat restoran nasi ulam ni yang juga dikenali sebagai restoran cikgu...



Kat sini femes tang...


 ikan kelinye...


 Ulam ulamnya

Budunya...

Jadi sesape yang geli dan tak lalu nak makan style cam gini... saya cadangkan carilah kedai lain... tapi orang kelantan tak de masalah rasanya...
Opposite restoran ni terletaknya bazar jual macam-macam...


 sempat juga saya menyinggah

Beli seluar pelikat ni untuk Aiz... cute kan?

Wednesday, 26 June 2013

Sahabat kepada anak-anak...



Tak tahulah semenjak dua menjak ni otak weng sikit... tengok tajuk ni boleh pulak my brainy brain translate Che Rizq instead of Chef Riz...

Terkezutt ai... macam nak terkeluar biji mata membaca tajuk tu... kakahkah..

Kalau ye pun Che Rizq bercinta tak kan sampai masuk tenet... apalahhh ... ingat glamer ke Che Rizq tu takat mak dia ada blog yang entah ade ke tidak orang membacanye.... hehehe... macam-macamlah saya ni.

bercakap pasal cinta...hermm...

Hari tu Che Rizq mengadu pasal cinta...

ingat dia nak ngadu kisah dirinya... rupenya kisah orang lain... ah tak kisahlah... best juga kalo ada spy...dia inform saya yang dia rasa Dhia ade boyfren... WHAATTT??!!

Ayra pun sebelum tu tersasul gak cakap boyfren kak Dhia bla bla bla...lepas tu alamakkk terlepas cakap... pesan mama jangan bagitahu kak Dhia ...

Saya mendengar jer... buat-buat cool...

Mencari hari yang sesuai untuk confront anak dara nih

Macam mana nak tanya ekk?

Saya rasa weird... mesti dia pun rasa weird...

Mana ada orang cerita kisah-kisah cinta pada mak... mesti cari bff untuk berkongsi-kongsi story... apa kelas citer kat mak... silap-silap haribulan kena marah tak pasal-pasal.

Kita dulu pun masa kecik-kecik kalo crush (suko habih ten ko budok jate hok kiut-kiut tu) pun pendam je dalam hati... biarlah rahsia.

Alahh ... time-time ni bukan boleh siyess sangat... kejap suka... kejap tak suka... ye tak? cinta monyet lah kata kan..should I worried?

Tapi ehh risau juga ekk...

Ermm nekadlah tanya...

Mama : mama dengaq Kak Dhia ada boyfren la ni... betui ka ? ( awat sleng utara lak nih... herm nerbes sampai tukaq sleng!)

Dhia :  ermm dah putus daa..

Mama : Senyum... tak perlu kata apa-apa...

( dalam hati lak cam ni : Makk aiii dia mengiakan!!!  cakap dah putus... baru sebelas tahun dah reti putus-putus bagai... selamba jer ko! tak rasa weird ke... tak takut pun kat mama? ehh confuse confuse... cam gini ke bebudak sekarang?)

Tarik nafas... kata nak jadi sahabat... rilekslah... sebagai sahabat... kita kena cool dan tanya..

Mama : kenapa putus ?( berlakonlah buat-buat terkejut... walhal rasa lega amat)

Dhia : Dia jeles kak Dhia kawan dengan orang lain juga.

Mama : ( kali ni memang betul-betul terkejut... ) Oooo...

haiii ... tak tahulah nak cakap apa... saya dah ajar mereka apa yang boleh dan apa yang tak boleh... haram halal untuk seorang lelaki dan perempuan...

Biasalah kalau mereka sudah mengenal perasaan cinta... mereka sedang melalui proses yang normal..... saya boleh menjadi sahabat yang mendengar ... menjadi ibu yang menegur...

Ya saya rasa saya boleh terima... kalau dalam rumah ini ada yang sedang bercinta...

asalkan....

yang bercinta itu bukan Mr H!!!




Monday, 24 June 2013

Nice Nasi Ayam


A nice nasi ayam and a glass of teh tarik cost me RM8.10 at UEM Foodcourt KL Sentral . If it is not because of the haze, I would love to enjoy my lunch at their rooftop garden....nice view. But out there forevernye ada jemaah meniup asap beramai-ramai... dangerous haze gak tu...

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Sunday, 23 June 2013

Mama Caring ehh Mama Carey : Kisah budak lima tahun dan lima tahun setengah.

Saya teringin nak buat sugar cookies... comel dan colourful...

So saya pergi bakery nak beli tepung meringue....

berbelit lidah nak sebut tepung ni... tapi malangnya tak de... saya terfikir kot-kot saya salah sebut... kerr saya minta tepung mereng..hehehe

Jadi terbantutlah sudah... sampailah Dhia ajak buat cookies di suatu hari

Since saya pun tak de nak buat apa-apa... saya pun setuju... walaupun dalam hati ragu itu ada... setuju bermakna kena bersedia untuk hari yang kecoh...

Saya nak bereksperimen dengan membuat mama carey secomel sugar cookies...biarpun mama carey version original pun tak pernah saya buat!

Okay proses pun bemula dengan menyukat setiap bahan... bila dah masak...cookies sedap dan rangup... agak rapuh... tapi tang icing atas saya tersilap buat... saya putar tak cukup kembang... maklum nak cepat... cair dan meleleh... arrrggg!

Dhia dan Ayra tolong tekap .... okay sangat.... tapi bila Daneen dan Aiz pun nak bantu...ahhh ... perang kecil berebut doh pun bermula...

Aduhh saya dah la tension meringue tak jadi....

Saya membebel-bebel tak benarkan Daneen tolong....."Daneen..tolonglah... janganlah tolong".

Bila dah siap first batch... saya tak sabar nak ambil gambar ... biarpun cookies tak menjadi...

Konon nak bagi cantik gambar, saya pegi luar rumah nak dapat cahaya yang cukup.



Masa tu saya masih lagi bergaduh mulut dengan Daneen...

Dari luar terdengar dia cakap ...

"Tak nak kawan mama... mama dok luar!".. ugut budak lima tahun ( macam pernah ku dengar ayat tu... hihi)

"Alah mama tak takut.".. balas budak lima tahun sentengah

Bila saya nak masuk memang betul dia dah kunci pintu...saya pun lepak kat luar kejap... tunjukkan kepala saya lagi keras dari dia...

Tiba-tiba teringat ada satu batch  cookies kat dalam oven... halamakk... hanguslah cam ni.!!

Saya keriau suruh Dhia buka pintu...

Dhia keluar dari pintu belakang... bagitau saya, dia tak leh bukak pintu pasal Daneen tengah guard depan pintu depan..

Saya marah Dhia... apalah dengan budak kecik pun nak takut... tempis jelah budak lima tahun tu... cepat bukak pintu...ceppaaat.... nanti hangus cookies... jerit saya.

Dhia pun terkocoh-kocoh masuk balik... akhirnya pintu pun di buka..

Lepas dah buat kuar cookies dari oven ... mujurlah dapat diselamatkan... hasil jeritan budak lima tahun setengah kepada budak sebelas tahun ...

Hemm bila fikir balik... napelah saya nak riuh suruh bukak pintu depan... kenapalah saya tak ikut jer Dhia masuk ikut pintu belakang.... Oooo ye tak ye... saya kan baru umur lima tahun setengah... mana boleh fikir semua tu... huhuhu ( Uols nak gelak silakanlah.... saya tak marah pun)





Daneen ni kannn..
Daneen ni tak baik tau...

Okaylah okaylah...Daneen menang....hermmm.





Friday, 21 June 2013

Cheap trip to Sentosa

Hello...miss me?

Nope?!!

 but I miss you ... miss to update blog... byk betul nak cer citer... tapi tak de masa..

Sambung balik citer Singapore...

The 2nd day ....punya liat nak bangun..badan sengal....

Jadi kami keluar agak lambat...

Kami sebenarnya nak balik awal KL pasal besok dah kerja, so pi Sentosa kenal-kenal tempat jer...

itu pasal cheap loo....

Kami chup-chup dulu...
Abg Rizq suruh tunggu adik-adiknya besar baru pegi tempat cam USS...
baru seronok sikit katanya ( faham sgt ...kalo pi la ni , dia x leh nak enjoy coz tlg mama papa jaga adik-adik.. )


ahh dah nak sampai sentosa...


Stop bayar tol... kalo pegi time lunch dari pukul 12 noon sampai pukul 2 pm , tol paling murah dikenakan ... cuma SGD2 sahaja....tapi kami sampai pukul 11.45 am ... jadi rugilah SGD4... ( berapakah tol sebenar yang dibayar oleh Mr. H?- soalan matematik hehehe)



Autopass ni memang tak leh pakai at few places... pasal the card was upgraded but not the machine... so janganlah terkezutt panik lak... kenalah bayar kat kauter atau tekan intercom panggil orang untuk bantu..

And kalo pi time lunch ni yang bestnya... tak yah bayar parking.... naik train dan tram pun percuma...

free sightseeing

But we chose untuk naik train ni... dari station yang paling hujung iaitu Beach Station...till the 4th station.


It is free as long as tak keluar dari kawasan Sentosa....
before naik train baiklah settle dulu apa-apa yang patut...
apa lagi pi toiletlah...



Ayra happy coz kat sini toilet ada paip air ..hahaha

"Kakak Ayra... you better be fast or else nanti dah tak free...nanti mama marah sebab kena tukar tajuk n3 "

We did stop at Merlion station... nak bercamwhoring dengan mermaid lion ni...mana ada kat negara lain kannn...





Lepas posing-posing... naik balik train till the last station at Sentosa, then patah balik...oihhh jimat sungguh!




Haa... kalo naik yang kena bayar tu... ko tengok-tengok jer lah dulu ye... hihihik

Bila sampai balik ke Beach Station... jam dah dekat pukul 2... perut pun dah berkeroncong... 

Kami nak pi makan mee rebus kat JB... tapi  nampaknya kena sendal dululah perut ni... ochestra mengalahkan song of the sea da ni...

Nampak kiosk ni...


Checklah dulu ada sijil halal ke tak?


ohh Alhamdulillah halal...


Apa lagi... bedal lah... sebab semuanya sedap....

kami keluar Sentosa just on time pukul 2 ptg.... terus menuju Malaysia...

on the way balik... Mr bagi pula soalan BM
Apa kah perbezaan bandar Malaysia dan Singapura?

errr... entah... cam sama sajerrr... semua orang tahu Singapura sangat bersih... tapi KL pun bersih gak kannn..

Haa tengok tahap kebersihan Singapore... mana ada tampal iklan -iklan free cam " lori Sewa..." , " kutip hutang secara ghaib..", " Tukang urut lelaki kuat..." etc etc.. kat tiang tiang...lampu... jambatan..

Ha a... memang mantop betul tahap observer Mr H... sebab tu kalo lemak I naik suku cm pun dia boleh perasan... I biasanya buat deq jerr... I tak perasan U... maka teruskanlah makan.. huhuhu.

Dah masuk M'sia... kami test GPS cari otak-otak kempas...


Jumpa U...tapi ingat yang masak, rupanya frozen... kalo tak bawa icebox leh tahan 4 jam kata tokei ... gamble je beli satu bundle, 50 keping , cuma RM14.50.... rasanya perjalanan kami lebih 4 jam but alahamdulillah masih ok ... sedap!

Lepas tu kami teruskanlah pi cari Mee rebus Hj Wahid tu..



Eh awat nama kedai bukan Haji Wahid...? ropenyer empunya kedai sudah generasi ketiga Haji Wahid... pangkat cucu lah kann..



Sedap.. tapi tak leh nak habiskan... tak pasti sebab muak ker atau dah terlebih sendal...


Monday, 10 June 2013

Singapore - City Excursions

Sudah lepas solat dan caj balik bateri hp yang kong ( bateri cepat kong pasal guna papago ... but really helpful).... kami pun mulakan lah lawatan sambil belajar itu...

First Mr H ajak pergi Mustafa Centre ... nak beli perfume. Murah lah kot, pasal dia ye ye jer nak beli kat sini...


Tengok manusia  ... mak oii ramainya...gerenti murah ni...(wink wink!) 

Ada tak papago untuk dalam shopping centre? kalo ada bagus juga... boleh mengelak tempat-tempat yang tak patut pergi... macam kami, buka pintu jer... terus terbabas kat kedai toys... aduiii... terkebas menan sorang satu daa...

Abg Rizq tekan calculator nak shopping.. adush... anak omakk..

Memanglah ko tengok harga macam murah... eh eh tak sampai seratus you... tapi sing dollar you... bukan RM... haruslah ko kali/darab dulu... baru cakap murah. Punya kaya Mustafa ni ye... terlebih duit beli stok gamaknya pakcik nih sampai nak lalu pun muat-muat satu troli jer. Rimas budak-budak kecik nih... belum sekejap dah minta balik... ye lah korang dah dapat menan sorang satu... sibuk lah nak balik... mama ni tak dapat apa pun tau!

Rasa macam sekejap... tapi bila keluar, sudah gelap rupanya...


Kami terus pula ke Bugis Street.... tempat yang fames dengan souvenir tu...bolehlah beli keychain ke apa untuk kenang-kenangan... tapi budak-budak bukan reti nak hargai barang-barang cam gini...semua dok keriau lapar-lapar...

Mr H suruh masuk groceries yang ada kat situ beli apa yang patut...

ini lah yang patut itu.... weii tak pernah nampak ni kat M'sia la...
Bolehlah tahan kebisingan kejap, bagi makan gula-gula... hehehe

Definitely lah tidak menahan lapar.... bila Ayra sudah teresak-esak menangis menahan kelaparan... tak sampai hati menengoknya.. suh Mr H pi usha McD kat situ halal ke tak... nasib baik halal... punya lapar si Ayra ... first time makan burger tak buang sayur... tak sempat ... lapar sangat leteww.

Lepas dinner... mulalah mengantuk... kami nak sambung jalan-jalan... budak-budak ni pula nak balik tidur... sungguh tak adventurous betullah...

Hemm tak kiralah... kami pusing satu bandar dan bergerak ke Sand Marina Bay... mestilah nak kena tengok Merlion yang keluar air ikut mulut... Casino yang atas bangunannya macam ada kapal.




Parking kereta gak... suh mereka turun... nak jalan-jalan kat situ.. sebaik jer kami sampai... just nice untuk musical laser show... menarik sangat...

Nak bercamwhoring pun tak syok... gabra pun ade tengok camera-camera canggih yang flash sana flash sini... ini jelah gambar yang ter'cun' yang dapat kami snap...yang lain semua malap.


Along the bay ... ada restoran-restoran hebat... menawarkan ambience dan view yang cantik untuk customers...

Ayra  : bestnye kalo dapat makan kat sini...

Papa : Orang kaya  dapatlah makan kat sini...besok Ayra kawinlah dengan orang kaya... bolehlah makan   kat sini. 

Mama : kenapa pula Ayra nak kena kawin dengan orang kaya... besok Ayra pun boleh kaya ... tak perlu tunggu kawin dengan orang kaya baru boleh makan sini...( nada wanita ber'kaliber' yang memprotest dengan penuh keegoan)

Ayra : Tapi... 

Mama/Papa : ??

Ayra : Besok Ayra baru 8 tahun lah....

Hok aloh Ayra... potong stim perdebatan mama papa..kuikuikui. 

Sunday, 9 June 2013

Fragrance Hotel Selegie

ape yang kelakar sgt tuuu...pengalaman pegi toilet ke?

Gambar di atas adalah gambar lobby hotel ni... bila kami sampai... terus penuh lobby tu...eh  kami tak de lah ramai sangat kannn.... jadi lobby tu lah yang kecik.. ngehngeh.

Meh kita tengok gambar bilik lak...

tak cukup lantai nak wrestling...
Bila masuk bilik jer... muka masing-masing moyok terus...

budak-budak bisik-bisik " heee tak best... kecik"... depa tak berani nak complain kuat-kuat... takut mak budak marah... haaa baru ko tahu tinggi rendah langit ye... terus terasa mewah hotel Puteri Pacific kat JB yang korang dok komplen tu... 

Anak-anak... meh mama nak cakap sikit...

1. Pertamanya... kalo bilik kecik... ko cakap bisik pun tak guna... mama dengar ok!

2. Keduanya ... Hotel kat JB tu company mama bayar... yang ini mama bayar... hahaha ikut size wallet ye

3. Ketiganya... cuti ini namanya "Cuti sambil belajar"... kita nak kenal negara orang lain... bukan nak bersantai kat bilik hotel je. Nanti kita akan dapat pengalaman baru.

Ayra budak "pandai" tu cepat sikit tangkapnya... terus menyampuk ...

" Ye mama... bagus kita dapat pengalaman ... dan pengalaman yang paling teruk untuk Ayra adalah pegi bilik air, tak de air nak basuh ...*tut*..."

Ye lah Ayra ... Mama faham... Ayra dan toilet sukar untuk dipisahkan... sabor je lah...

Kami tempah 2 bilik ... bilik air of course kecik juga dan tak de paip mahupun cebok... ko pikirlah sendiri camne nak survive... hehehe. Senario ini adalah biasa kat semua bilik air kat Singapore ni...

But in terms of location untuk " Singapore City Excursion" hotel ini adalah sangat strategik...

Hotel ini tidak menyediakan parking but just behind the hotel, about 5 minutes walking, ade public parking for little India Station ... so on weekend no fee will be charged... jadi ko tumpanglah sekereta. 


Entrance to Public Parking
The parking is next to Rex Cinema's parking... ada Rex Cinema you!

And before you reach the parking, there is a halal  restaurant... opposite the cinema.



Kami tak sempat pun nak makan kat sini... tak tahulah rasa makanan macam mana... but its halal... itu yang penting.

And another halal restaurant next to the juction to hotel from parking area...( hissh makcik tak reti nak bagi direction ... kekdahnya dekat-dekat situ lerr)


apa tajuk restoran ni???
Kira macam okaylah... the hotel eventhough small, it was clean and their receptionists were all helpful. There is a 7E next to the hotel , which is very handy for you to top up your autopass atau pun mineral water...( please do not consume tap water... was-was bab air ... kot recycle!) 

Since we only stayed for 1 night, tak sempat nak explore banyak tempat... nak celup kaki kat swimming pool pun tak sempat juga...( patut ambil hotel yang tak de swimming pool... murah sikit... hishh rugi..rugi!)

Friday, 7 June 2013

Restoran Zam Zam Singapura

Plan kami sesampai je Singapore... nak terjah Bugis Street.

Tapi tiba-tiba hujanlah pulak... susah nak parking dan heret budak berderet-deret.

Since dah nak dekat time lunch, tukar plan pi makan dulu.

Restoran ni popular kat Singapore di kalangan muslim, walaupun this is an Asian country yang ada orang melayu muslim... kena cari tempat makan halal, bukan macam kat Malaysia...  almost all kedai makan are halal.

Ada orang cakap sedap makan sini,tapi ada juga cakap tak sedap... mai saya contribute pendapat tekak saya lak...


Kat Singapore ni parking jangan sebarang-sebarang tempat... kena saman boleh kempis wallet...
tapi kellasss kat restoran ni siap ada dua orang tukang jaga parking... inilah yang dikatakan servis first class.

Masa kami sampai, tingkat bawah dah penuh... jadi kami dibawa ke atas... kedainya sampoi sangat..



Tak lama lepas kami duduk, orang dah mula ramai dan ada yang que untuk dapat tempat.



Kami ordered nasi biryani kambing, daging dan ayam... nasib baik tadak nasi biryani ikan ... kalo ade ... itu pun silap-silap I ordered juga ... maklum tamak nak rasa semua.


Murtabak daging- small plate SGD6

Murtabak ayam- small plate SGD6
Tak cukup beryani, tambah pula murtabak...sudahnya tapau bawak balik 1 plate biryani... murtabak pun bungkus juga.

Total cost for  food and drinks - SGD 41. Tentang rasa... biryani not bad... sedap tapi bukan sangggat sedap. Murtabak ayam sini  lembab intinya dan murtabak daging pula agak kering... sedap keduanya... tapi saya rasa murtabak Raja (KB) lagi ada Wow factor... eh ini bukan semangat kenegerian tau... ini pendapat tekak saya.
kat sini depa buat murtabak... Ayra tolong mama cover line nak ambil gambar... mama kan pemalu..tuii!

tengoklah skill I ambil gambar ... professional tu... gambar kubah kat cermin keta ye...
Restoran ni letaknya di Arab Street , opposite dengan Masjid Sultan.
Lepas makan, hujan dah reda... kami menapak ke parking area...


3 orang tourist ... yang perangai macam tourist.


aktiviti tunggu papa top up autopass.
Okay dah kenyang perut kami nak pi check in hotel dulu...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...