Thursday, 9 May 2013

Daging Salai


Ada orang baik hati bagi saya daging salai ni.... first time ever dapat daging salai...harus tidak tahu nak masak apa... tapi bagusnya dapat juga rencah masak lemak cili padi... wah wah... best!


berapalah orang baik hati tu peabih duit untuk saya nih... fuh mode terharu....
So dengan tak semena-mena saya buang tabiat ... angin malas sepoi-sepoi pun berlalu.... datang angin rajin... rajin betul saya hiris daging tu nipis-nipis... lepas tu taruk santan dan sesudu besar rencah... hahah rajinlah sangat... bibik mesti heran ... wah hebat majikanku... tak dengar lesung batu berlaga, tup-tup siap masak lemak cili padi yang amat lazat.... kikikih. Oh tapi saya alter sikitlah.... letak gula sikit... sikit jer ... ya ampun... jangan marah... hehehe barulah mak budak boleh telan... kurang sikit pedas cili padi tu... ehehehe 


ade kecur air liur tak?

The next day nya pulak....saya masak daging salai masak merah.... makan dengan nasi butter telur... Mr H bertambah wa cakap lu...senang sangat resepinya ... meh saya kongsikan...

Daging Salai Masak Merah

Daging salai secukupnya -hiris nipis
Selabu bawang besar holland - mayang kasar
3 ulas bawang putih- ketuk dan cincang kasar
Sos cili secukup rasa
Sos tomato secukup rasa
Sebiji cili hijau
Sebiji buah tomato.

Hambikk kau semua secukup rasa... dengan kata lain... hentam jelah nak taruk banyak mana ... asalkan sedap... lebihkan sos cili berbanding tomato... pas tu korang test a.k.a kecap( loghat kelantan) lah rasanya...saya kalo masak cam tu lah... apa nak susah ... The naked chef, Jamie Oliver tu pun saya pernah tengok dia cuit masakan dengan jari untuk test rasa... pas tu dia lap jer jari dia kat apron... selamba jer... tapi bab dia naked saya tak pernah tengoklah pulak...heemmm. 


Nasi butter telur and Daging Salai masak merah.
Daging salai masih bersisa... rasanya dah tahu nak masak apa pulak... kita tunggu next weekend ye ... kalo rajin datang melanda... hehehe.

4 comments:

  1. Aiya....mana ada gulai lemak cili padi letak gula.... hihi..tapi bulehlah.... kalau tak nanti, peristiwa 'kicap vs gulai lemak' akan berulang lg. Hahahaha :)
    Mcm best je daging salai masak merah tu. Harus dicuba ni.... bagus...kreatif jg lazy chef ni kan....

    ReplyDelete
  2. Anonymous,

    saya rasa macam kenal lah... hehehe

    ReplyDelete
  3. Eh ye ke? Kenal ke? Kenal ke? Sy x kenal awak....anyway....selamat berkenalan.... :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...