Friday, 31 May 2013

Puteri Pacific Hotel @ JB

This year's Family day of my company was held in Johor... and Legoland was the main agenda. It was a 3D2N event.

So kami ditempatkan di Hotel Pan Pac ni... since rakyat jelata ramai, kami diberi dua bilik, with extra bed in each room... keluasan bilik yang sangat selesa untuk kami anak beranak... tapi kat hotel ni tak ade connecting rooms, nasib baik anak dah besar-besar juga so tak lah worries sangat bila dapat bilik sebelah menyebelah.

Check in time agak lewat at 3pm so kami singgah JPO dulu...



Tak taulah kenapa tiap kali pergi JPO hujanlah pulak...
Kami singgah satu kedai je pon... tapi dari nak tengok-tengok jadi terbeli-beli lah jugak....



This hotel was rated 4-5 stars but itu rasanya suatu ketika dulu... the hotel definitely needs refurbishing... sangat tidak bermaya...


See tv pun pesen lama...no LCD lorrr.
Budak-budak reti pulak buat ulasan ala-ala tripadvisor... itu ini tak kena...


Giyomi...oh oh giyomi...
That nite we had our grand dinner... sume kena pakai tema berjalur dan berkotak... makcik belasahlah pakai apa yang ada... berbelang pun berbelang lah... dah rasa tak de can nak menang artis paling glamer... hehehe.



Agak-agak kalo makcik pakai cam ni boleh menang tak? ( is the wrong question)
Agak-agak muat tak kalo makcik nak pakai ni? (is the right question ) muahahaha.



Tuesday, 28 May 2013

Happy Birthday Son...


Hari ibu 1998 adalah sangat istemewa... kerana few days after the Mother's day... saya dah betul-betul jadi ibu.

Kami cuma celebrate kat rumah je this time, abang Rizq pun tengah exam so tak nak buang masa kat luar... walaupun cita-cita besar, konon nak buat kek birthday sendiri ... akhirnya kecundang dengan Secret Recipe aje. Since it was on monday , saya tak berani nak gamble... kemungkinan  kek buatan sendiri tak menjadi adalah sangat besar hehehe... beli jer lah... senang dan sedap.


Usahkan nak buat kek... nasi pun tapau je kat gerai Ija... nasi kukus, nasi kerabu dan sup perut Ija pastinya tidak menghampakan...

Abang Rizq tolong Daneen potong kek...

We did sing him a birthday song... cuma... masa nak sebut "happy birthday to Rizzzqqqq...." opppss kena tukar lirik jadi happy birthday to Daneeennn....sebab air mata dah bergenang kat kelopak mata si kenit tu...nasib baik next birthday will be hers... kalau tak kenalah berlakon lagi kami... for sure orang lain celebrate birthday setahun sekali... Daneen pulak tujuh kali setahun...




I think he liked this gift....



But I'm not so sure about this one.... but I like it... boleh jimat tax u ... wo ho ho ho..



Aizz... that is minnnee....!!
Ohh btw Rizq... nanti kita pi jalan-jalan ... oh yes... to Legoland lagi... this time for sure panas punye... so beli topi siap-siap... dan nak mencuba menyeberang tambak...

Wednesday, 22 May 2013

Daging salai in the wraps...yo..yo...

Ila in the house... 
Daging salai in the wraps ... yo yo yo
lets raps baby...

aparahhhh sudah mabuk makcik ni.... kehkeh

Sape kata  Malaysia tak de musim.... sekarang ni musim panas wokeyyy...

Itu yang makcik weng tu.... panas sangat ni... walaupun makcik tgh bergolek golek atas katil pakai kain batik je ala ala Maya Karin dalam citer ...apa tajuk citer tu? See tajuk citer glamer pun leh tak ingat kalo panas cam ni... btw Mr H tak de ni.... sebab tu buat perangai  cam ni... kalo dia ada.... dan nak buat sesuatu.... I dah ada script dah... Ya Allah ampunilah aku, selamatkanlah aku... he he he

ehsss tak baik kan komplen jer... hish teringat lak citer Mendiang my english teacher ... dia orang india... satu hari dia tanya all girls in my class yang pakai tudung.... dia tanya panas tak pakai tudung.... semua jawab .... panas sir. Lepas dengar semua jawapan... dia komen kami semua tak pandai jawab.... patutnya kena jawab cam gini... panas sir, tapi panas lagi api neraka... dia bagitahu itu jawapan one of his student dia, dan dia sangat kagum .

Back to daging salai... saya buat untuk bekal breakfast masa nakgi buat passport ari tu....

meh tgk bahannya...


Daging salai yang dipotong nipis digoreng sekejap bersama bawang holland dan sos bbq....jadi cam ni


Lepas tu bentanglah wraps tu and taruk semua bahan tadi


Last sekali bungkuslah wraps itu ikut kekreatifan memasing


Yum yum.... 

Saturday, 18 May 2013

Buat Passport

Kali Pertama

Sesampai je, pak guard suh balik, cuti sempena mengundi...padahal semalam Mr H telepon, tak cakap apa pun.

Kali kedua

Kali ni tukar venue, kat Putrajaya pulak...

Keluar pagi -pagi, singgah breakfast pulak


Sedap sangat!
sesampai jer....


Sempat lagi bercamwhoring....

Sudahnya.... nombor habis daa.... aiseyyy!!

Kali Ketiga

We learnt our mistake... so bangun sangat - sangat pagi

buat bekal untuk breakfast sambil menunggu ambil no....



This time pergi balik kat Kajang.... sampai sana pukul 6.30 pagi..


Hazabnya tengok manusia beratur.... 

hati merintih....

kiri kanan ada kedai toys.... aduhhh lagilah hazab..

dapat no 1095 - 1100.

pastikan dokumen cukup semuanya....

kami dah ambil gambar siap2 kat kedai ...mahal sikit RM17 kena berbanding kedai kat depan imigresen Kajang yang cuma charge RM13.

Baru-baru ni format gambar dah tukar, background warna putih...

Almost tengahari baru di panggil, 




Kalau buat passport dekat time cuti sekolah... macamni lah gayanya.... benda boleh buat satu jam jadi berhari- hari

passport kami tak leh siap hari tu.... nampaknya adalah kali keempat ni.... hrmmmm.  

Thursday, 16 May 2013

Cekodok Pisang Raja Udang



Rezeki datang lagi, dapat sedekah sesikat pisang Raja Udang....
pun tak pernah makan sehayat hidup...
cuma pernah dengar nama aje...
first time juga tengok pisang yang sebenar.



Ada mitos berkaitan pisang ini yang menyebabkan jarang orang memakannya... sementelah itu payah juga untuk menjumpainya. Pisang yang dikaitkan dengan cerita jelmaan dan hantu... dilarang memakannya kerana dikuatiri akan disumpah... kononnya kalau melanggar sumpah akan terkena penyakit sopak.

Tetapi tuan punya pisang menidakkan mitos itu sambil rekemen pisang dibuat cekodok....
sedap katanya, usah dirisau....

Apa lagi, bila dibawa pulang ke rumah... Daneen pun beria suruh masak...nak makan banana ... arakian emaknya bersegeralah nak memenuhi hajat anaknya...

Terus menyiapkan tepung untuk dibancuh... bila buka kulit pisang, rupanya buah belum masak.... ek elah.. buah merah tak semestinya dah masak weii... ingat ini apa... buah rambutan ke?

Terbantut sudah cekodok pisang ... kesian Daneen ... terkulat-kulat menunggu...

Tepung pun dah masuk mangkuk, teruskan ajerlah...cekodok apa-apa jer pun jadilah buat ...tapi hasilnya sedaplah pula...

Ingredients : self raising flour, milk powder, 1/2 tsp salt, sugar, 1 egg, 2 tbsp butter,  water.
Seminggu selepas buat cekodok kosong, barulah dapat buat cokodok pisang Raja Udang ni... barulah mek toq ni dapat makan banana...hehehe. Memang betul cekodok pisang ni sedap seperti yang dikata. Zass licin semua.

 Ingredients cekodok pisang : pisang, self raising flour, multipurpose flour, sugar, salt, water.
Bukan takat buat cekodok.... buat chocolate banana cake lagi....
tapi cisss! tak menjadi ...
Kalau masak tak menjadi... dah lah penat... frustlah pulak... jadi kena letak gambar juga...



Gambar ni sengaja ambil from top view... kalo ambil pandangan sisi...
 nanti confuse pula...
 kek ke dodol pisang nih? harus dielakkan kekeliruan itu...

Sekarang ni kek a.k.a dodol masih lagi bertapa dalam peti ais....
 tunggu cukup haul untuk berpindah ke cik tong.

Untuk pengetahuan ... setakat la ni... kulit kitarang okay lagi... tak betul lah sumpahan penyakit kulit tu...
tapi...
berat badan agak naik sikit.... saya rasa sumpahan kat berat badan lah bukan kulit.... what say u?

Wednesday, 15 May 2013

What to put in your goodie bag...

If you have noticed... my goodie bag asyik-asyik brown bag ...kuang kuang kuang ...
Dah tu satu paket ada seratus...sekali parti buat dalam 10-30... memanglah tak habis-habis
Tapi kan syok tau guna brown bag as goodie bag...
Dah lah murah... letak barang apa pun tak nampak hehehe
So you don't have to worry so much on the goodie's packaging atau apa nak letak...
cuma hias brown bag tu bagi cantik sket...



Masa Dhia's birthday hari tu... segala mak nenek saya letak... gula-gula, hairband, belon, pemegang pensil, choc pie, jelly drinks etc... biarlah tak comel barang tu, asalkan fun untuk budak-budak..

Tapi nak juga letak something yang memorable... last long meaning yang tak boleh dimakan ... something that is useful and will remind them of the event.

So saya jumpa ini kat kedai Fun and Cheer ( my favorite place to shop for party project... huhh boleh pengsan Mr H tunggu saya shopping... hahaha)


Dah lama makcik tak main kaler-kaler...bolehlah lepas gian...


Belilah kaler yang ade kilat-kilat gitu...



 Tarra dah siap!... apa orang panggil ni... penanda buku... haa boleh tulis apa pun yang mahu... since I wanted them to remember the event... I tulis " Dhia's 11th Birthday" lah... patutnya I tulis date sekalilah kann... so they won't forget her birthday every year...hahaha ... kalaulah penanda buku tu tak hilang.... kalau ikut pesen macam little misses... tak sampai seminggu boleh lesap juga.... hemmm.



Sunday, 12 May 2013

Selamat hari ibu...


Balik dari office khamis lepas, ada kad untuk saya dari Ayra berserta sekuntum ros plastik dalam almari . Mungkin excited nak menyambut hari ibu agaknya sampai teradvance sedikit mengira hari.

Daneen yang juga tidak mahu ketinggalan keesokannya letak colouring work yang dia buat kat sekolah kat dalam almari  itu juga... untuk mama katanya...

Saya kira hari ini saya tidak dapat apa-apa....tetapi....







Rupanya masih ada kejutan buat saya.... dan Dhia rehearsing a song for me one whole night. Sedap sangat lagu ni... tq sayang mama semua... walaupun skadar ucapan dari Rizq,mama amat menghargai semua itu...


Lagu yang mereka nyanyi untuk saya sebaik jaga tidur sangat sedap dan saya tujukan untuk semua ibu, bakal ibu, yang teringin nak jadi ibu tapi masih belum ada rezeki (semuga Allah permudahkan) ...


Buat mama yang saya mampu bagi hadiah seadanya...beg jer besar...barangnya kecik aje



dan buat ma yang saya cuma mampu bagi al fatihah....selamat hari ibu... terima kasih Allah untuk peluang ini.

Saturday, 11 May 2013

Apa salahnya..

Tadi kami lunch kat kfc dan papa belikan Aiz keta mini .. Aiz sudah ada banyak kereta .. tapi papa beli lagi ...
Tetiba ada orang 'complain' .. Abg Rizq dulu papa tak beli pun... Hahaha .. Ade ke ?

Tengok itu koleksi maminan sape? ( Mainan as pronounced by Rizq long time ago) . Itu maminan abang Rizq kan .. now dah jadi favorite Aiz ..dia main sampai tangan Woody dah betul-betul putus da...tidur pun dgn Buzz .. Hehehe

Jadi apa salahnya beli kalo nanti cucu mama pun mungkin boleh main .. Who knows ..

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Thursday, 9 May 2013

Daging Salai


Ada orang baik hati bagi saya daging salai ni.... first time ever dapat daging salai...harus tidak tahu nak masak apa... tapi bagusnya dapat juga rencah masak lemak cili padi... wah wah... best!


berapalah orang baik hati tu peabih duit untuk saya nih... fuh mode terharu....
So dengan tak semena-mena saya buang tabiat ... angin malas sepoi-sepoi pun berlalu.... datang angin rajin... rajin betul saya hiris daging tu nipis-nipis... lepas tu taruk santan dan sesudu besar rencah... hahah rajinlah sangat... bibik mesti heran ... wah hebat majikanku... tak dengar lesung batu berlaga, tup-tup siap masak lemak cili padi yang amat lazat.... kikikih. Oh tapi saya alter sikitlah.... letak gula sikit... sikit jer ... ya ampun... jangan marah... hehehe barulah mak budak boleh telan... kurang sikit pedas cili padi tu... ehehehe 


ade kecur air liur tak?

The next day nya pulak....saya masak daging salai masak merah.... makan dengan nasi butter telur... Mr H bertambah wa cakap lu...senang sangat resepinya ... meh saya kongsikan...

Daging Salai Masak Merah

Daging salai secukupnya -hiris nipis
Selabu bawang besar holland - mayang kasar
3 ulas bawang putih- ketuk dan cincang kasar
Sos cili secukup rasa
Sos tomato secukup rasa
Sebiji cili hijau
Sebiji buah tomato.

Hambikk kau semua secukup rasa... dengan kata lain... hentam jelah nak taruk banyak mana ... asalkan sedap... lebihkan sos cili berbanding tomato... pas tu korang test a.k.a kecap( loghat kelantan) lah rasanya...saya kalo masak cam tu lah... apa nak susah ... The naked chef, Jamie Oliver tu pun saya pernah tengok dia cuit masakan dengan jari untuk test rasa... pas tu dia lap jer jari dia kat apron... selamba jer... tapi bab dia naked saya tak pernah tengoklah pulak...heemmm. 


Nasi butter telur and Daging Salai masak merah.
Daging salai masih bersisa... rasanya dah tahu nak masak apa pulak... kita tunggu next weekend ye ... kalo rajin datang melanda... hehehe.

Tuesday, 7 May 2013

Make your own easy banner for party...


Bukan takat easy... the very the cheap as well mehhh...let me show wokey...


Alamakkk lu jangan terkezuttt dan pengsan wokeh... jangan membazir.. ini used paper, can be nice banner I tell you...


First fold this A4 paper like in the above picture, then punch a hole on top of it....


Then fold the paper to make a nice triangle...tengok itu contoh ma... pastikan bucu tengah-tengah ya..


Lepas tu kasi potong ... haiyoo... potong keletas lo... bukan potong lu punya jari...boleh guna cutter or scissor but cutter nicer lol...



Cucuk itu lubang dengan riben...tarra... sudah siap...lebih kurang sama lah itu segitiga... bagus! bagus! Boleh guna kertas warna juga... lu beli sendili , jangan ambil itu opis punya... halammm ... nanti masuk api nelakaa... itu used paper bolehlah... pasal mau buang juga..pastikan used paper takde rahsia penting opis loo... nanti mati loo...kelajaan cari...polis cari... paling susah kalo boss cari ... hahaha.


Not that bad mehhh.... silakan cuba...



Sunday, 5 May 2013

Apple Crumble



Mudah dan sedap....

Lepas sembahyang subuh Dhia cakap dia teringin nak makan  apple pie... hiiii... pagi- pagi dah demand macam-macam. Cubalah minta something yang senang nak beli pagi-pagi ni.....

Tapi susah pulak nak kata tidak... bila dia cakap mama tak pernah  buat apple pie untuk dia... tercabar kau...so saya google dan terjumpa resepi apple crumble yang ringkas kat my resipi.... boleh sangatlah nak cuba...apple crumble ganti apple pie, tengok dalam peti ais ada apple ngam-ngam 3 biji... tapi apple merah... hemmm merah pun merahlah.

Jom tengok bahan-bahannya...


Bahan untuk crumble

1 1/2 cawan tepung
1/2 cawan salted butter  ( lebih kurang 110 gm)
1/4 cawan gula

Potong dadu butter sejuk dan campurkan semua bahan, ramas ( errr...) menjadi seperti serbuk roti.

Bahan epal

3 biji epal , kupas kulit dan potong dadu
1/2  cawan gula ( campur gula perang dan putih)
1 Sdt serbuk kayu manis

Gaul semua bahan diatas.


Sesudah itu masukkan bahan epal diikuti oleh crumble ke dalam acuan.


Kemudian bakar  selama 30 minit dalam oven dengan suhu 180'c


Wallaa... sudah siap... lepas masak crumble agak ranap sedikit... just nice for a scope of vanilla ice cream.... sedapppp!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...