Wednesday, 30 October 2013

Jalan-jalan Pantai Dalam...makan...makan dan makan.

Kalau kita makan sedap-sedap mesti kita teringat orang tersayang... especially kalau makanan yang kita jamah tu adalah kegemaran mereka. 

Mr H hari tu pegi makan nasi berlauk dengan biras dia... lepas tu balik ceritalah kat kita betapa sedapnya dan janji nak bawa kita lain kali... mesti masa makan dia teringat kat kita kannn... jadi kita pun tak jadilah nak marah dia tak ajak kita...sebab terasa seperti disayangi...hehe

Rupanya lain kali tu, hari ahad yang lepas... 
Ajak anak-anak yang bertiga... semuanya tak nak... yang berdua kecik tu masih tidur... 
Adalah can papa mama dating berdua
Baru nak berangan sambil bersiap, terbangun pula kecik berdua terus menangis macam tahu je nak kena tinggal...

Hok aloh... kenalah bawa..



Abang dan kakak nak sambung tidur .... minta tapau je...semua kepenatan dengan aktiviti hari sabtu... nanti kita cerita lepas ni ye .




Ooo rupanya kat Pantai Dalam ni ada pasar pagi ahad, my sis cakap kat sini ada jual delicacies from kelantan.... saya pun sangat seronok... mesti nak beli punye... ingat nak cari lepas makan nasi berlauk.


Inilah rupa nasi berlauk tu... original kelantan taste..


Apesal moyok ajer ni....tak syok la macam ni...


Bila nampak fire engine lalu... seronok sekejap dia... ingat itu fire engine fireman Sam.

Lepas tu moyok balik....


Rupanya member dok ternampak-nampak toys kat pasar pagi...food compared to toys, they normally choose the later.

Balik rumah then semua sibuk dengan kerja mengemas... barang dapur tak beli lagi... banyak yang dah habis... bawang putih, halia, serai semua yilek... tak sempat nak beli, mama masak jer dengan apa yang ada kat dapur... 



Because of tak cukup bahan, I created a new recipe.... and Mr H said ... if ikan bakar MPPD taste like my siakap... at least berbaloi nak bayar... that's how he complimented my cooking....hohoho.

Then mama and papa pegi buat groceries.... sorang satu troli.... itu pun dua jam lebih jadinya... rupanya ada tamu menunggu di rumah.

Mama bergegaslah pulak sediakan dinner.




Gulai timun tua dengan ikan masin,  kena pulak dengan ikan goreng garing. 




Ini pulak lauk budak-budak. 

Ok apa aktiviti penat hari sabtu tu?... sebenarnya kalau tak penat pun rasanya mereka tak nak ikut pun...lately ni memang susah nak ajak breakfast kat luar...mereka prefer mama masak... haiyooo.

So pagi sabtu mama masak segera segera



Diteman oleh budak kecik ni...




Lepas breakfast tolong mama cat .... bagus anak-anak....



And dinner mama cakap... kena reward budak-budak makan kepcilah papa.... and...bolehlah mama skip masuk dapur hehehe.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...