Thursday, 17 October 2013

Medan ikan Bakar MPPD dan Hard Wood Cafe Seremban 2

Selepas puas mandi manda, bersiap pula untuk dinner.... dah google tempat makan best kat PD... tapi macam tak berapa nak best... buntu ... at last pegi Medan ikan bakar MPPD ni pasal tadi dah nampak tempat ni on the way ke hotel.

Dalam kepala dah terbayang-bayang makan ikan bakar ala-ala kat Umbai Melaka.

Bila sampai sana... ada 2 kedai... kat bawah tu Samudera nama kedai kalo tak silap.... satu lagi D'Terapung... kami pilih ke D' Terapung.. sebab nampak tempat lagi best dan mengancam... tak mo lah nampak taik kucing lagi kann...


Anak-anak setia menanti sementara mak pak pegi pilih lauk pauk kat sampan.... uihhh boleh tahan rega... tak berani nak ambil banyak... sotong sekor dah 700 gm, 100gm rega RM 7, ikan pulak tak banyak pilihan... kami pilih Jenahak , 100gm RM9.

Sorry saya tak ambil gambar lauk pauk kami... nak snap gambar pun tak selera.... bila tengok warna sup sayur yang pucat malap... cuma ada bunga kobis dan sawi kot... cuba letak carrot, lada merah, tomato... barulah berwarna warni dan sedap dipandang... insyaAllah sedap juga dirasa... 

Ikan bakar pula terovercook... patutlah lama kami tunggu... dari sebesar ikan... shrink jadi kecik...tertanya-tanya kot-kot tertukar ikan orang lain.

Ikan bakar liat macam plastik... cicah dengan air asam cair meleleh.... rasa nak meleleh air mata... Mr H cakap tak baik bersungut depan rezeki... jadi memasing senyap makanlah apa yang terhidang... 

Tunggu habis makan... berhabis juga untuk bayar... lepas tu mana tahan...memasing potpet potpet tak puas hati... rasa tak sedap tak baloi dengan harganya. Orang putih cakap not worth it lah... ('lah' tu orang melayu la yg cakap :-))

The next day untuk lunch... dah tak berani nak gamble makan tempat baru... jadi saya rekemen pegi Batu Keras Cafe... nama mat saleh tempat ni Hard Wood Cafe... saya rasa ini kes indirect translation nih... hehehe.

Meh saya tayang gambar makanan...




Yang sedap-sedap barulah seronok nak tayang. Air sirap selasih kelapa muda tu memang superb..kami order ayam kampung goreng 10 set, ikan keli berlada 9 ekor, hati goreng kacang panjang, daging salai masak lemak cili padi, labu sayur lemak, sambal belacan dan sup kosong untuk bebudak. 


Ruang kedai yang luas dan menarik... buat bebudak tak duduk diam.... minta mahaplah tuan kedai.... dah beli ais krim bodek pun masih lagi tak reti dok  diam. Dah campur rege ais krim bagai... harga semua murah sikit dari ikan bakar MPPD... tapi kalau makanan sedap, suasana nyaman, bayar pun berlapang dada.

Lama juga kami kat sini... siap tumpang sembahyang segala...lagi pun suasana restoran yang damai dan landscape pula mengasyikkan... maka asyiklah kami...hehehe







Aiz tanya... mama kita kat kampung ke?.... mungkin dia terkenang rumah tok ki.... alahai Aiz... dah la esok nak raya... sajer buat mama sayu...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...