Thursday, 24 October 2013

Little Ladies' Giant Doll House

As Salam...

Kita dapat kawan barulah... hi Puteri Kayangan.. thanks for singgah.

By the way sVs, kita bukan tak nak tolong kemas rumah sVs.. tapi rumah kita pun tak habis kemas lagi tau... ni kita sambung cerita.

Tapi....sebelum baca citer ni... sape nak makan... pegi lah makan dulu ye... kang tak lalu nak makan lak lepas baca ni.

Ni cerita hari Ahad lepaslah... hari yang kita sambung kemas bilik kecik tu..

Petang sabtu tu kita pegi beli cat... before PMR,  dah janji nak deco-deco bilik Abg Rizq, lagi pun ruang kat computer area tu pun... mak aii... dah teruk segala meja, lunyai segala kerusi... so kita ingat nak cat and kemas balik area tu. Lepas beli cat, singgah pasar mini beli mee untuk bibik goreng for breakfast. 

Semangat bangun pagi nak mulakan project... tapi si hero kecik tu pun bangun awal juga. Allah.. pe hal pulak rumah bau macam ada tikus mati... cari punya cari tak jumpa pulak.

Siap bibik masak, breakfastlah dulu... semua pun dah bangun ... boleh breakfast sekeluarga. 

Bau tikus mati tak hilang-hilang... makin kuat adelah... cari lagi... tak jumpa juga... tapi jumpa benda lain... OMG!!huhuhu

Rupanya hero kecik berak dah terbocor...heran.. masa breakfast, dok sebelah tak bau apa pun...fail lah sensor hidung mak budak huhuhu

Jadi project cat mengecat sudah terencat...


Jadilah project cuci mencuci satu rumah
Keluar segala rainbow... mop... penyapu
Basuh segala cadar...


Yang bersalah kena dera... duduk setempat... jangan berak bergerak!
Masa mandikan dia... saya tanya... nape Aiz tak bagitau mama tadi?.... boleh dia jawab.... sori tadi nak makan.... hok aloh... vontot ko penuh... boleh pulak ngap-ngap!? Oh my goodness (ayat terkezut Aiz)...

Aiz selalu buat mama geram... geram sebab you said and do cute things yang buat mama tak leh marah


Macam pada suatu petang... ajak mama masuk bilik tunjuk ini...mama cakap Aizzz noooo... janganlah conteng...tengok dah tak cantik dinding ni.... unexpectedly dia pulak marah mama ...dia cakap.... nooo.... mama macam ni lah cantik.... WHAT?
Ko ingat ko buat mural corak abstract kat dinding... mama terpaksa setuju cantik sebab Aiz menangis kecik hati mama cakap drawings dia tak cantik...

Ohh plizzz jadi tak payahlah nak berangan pasang wallpaper yg cantik tu. Nanti beli corak lain... sat lagi jadi corak lain pula.

Tapi kalo pasang wall paper kat lemari , buat doll house boleh kan?

Lepas mencuci, mengemas... adalah selingan kan...jom tampal wallpaper a.k.a wrapping paper



Ini gambar sebelum....


Ini selepas berhempas pulas...Cantik tak? Cantik tak? ( eh macam Aiz jugak....hihi)


Can you see the kotak tissue?.... itu bathtub tau... derang buat siap letak tiles colour hijau biru...

Tengok new catalogue ikea... ada dollhouse living room furniture.... haaa..nak! nak!... mesti cute... wallah perabot dari ikea tu... ( tengok sape yang terlebih budak ...)


kita mengemas nampak beg sandang ni, kita pakai kat uni dulu, now Dhia pulak yang pakai...kira beg ni dah umur 17 tahun... masih elok lagi...

Tapi ada barang tak sampai 3 tahun dah robek....


Ada lubang kat meja!!....nak buang sayang pulak , except for the lubang yang lain eloklah sangat lagi... tunggu Mr H beli plywood.... tak tau bila terjadi.... jadi kita beger beger  lah dulu ... letak wrapping paper gak.


Kita tampal kat lobang tu lampshade merah, lampholder nye dah jahanam..  ini untuk mengelak wrapping  paprer terkoyak kat tang lobang tu...


Wallah siap... nampak comel jugak kannn.... kerusi tu asal seketul seketul... now dah jadi bench... Mr H ganti board kerusi yang tembus tu dengan papan wall shelf...ngam ngam jer.


Macamana lah tak rosak barang... orang dok atas kerusi. ?. Kita dok atas meja...


Woo wooo..... zone bahaya...

Dah siap bilik little ladies.... sambung kemas bilik kecik pula...petang tu udahnya tergolek atas katil kepenatan... buat milo panas makan balance birthday cake papa.


Then  sampai ke malam malas masuk dapur... papa order pizza..


Always this kind... the kids' favourite...

Then mama checked the doll house...


Ooo dah malam uolls... sorang jer boleh tidur atas katil... the rest bentang totto jer la... herm nite nite uolls.... sweet dreams.

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...